Za 13 milijardi eura Hrvatska može potpuno prijeći na vlastite izvore energije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2015. u 12:30
Foto: Hina

Studija je pokazala da Hrvatska može bez ikakvih ekonomskih gubitaka u potpunosti prijeći na iskorištavanje potencijala sunca, vjetra, vode i ostalih prirodnih resursa.

Ako uloži 13 milijardi eura u nova energetska postrojenja, Hrvatska može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije i time postići neovisnost o uvozu energenata, otvoriti veliki broj novih radnih mjesta i privući nove investicije uz istodobno očuvanje okoliša, pokazuje znanstvena studija koju je u četvrtak predstavio Greenpeace Hrvatska.

Analizu su izradili stručnjaci Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Zelene energetske zadruge, a naručena je radi ubrzanja transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema stopostotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine ovog stoljeća, rekao je Marko Gregović iz Greeenpeaca.

S obzirom da je Hrvatskoj potrebna dugoročna energetska strategije, koja se zasniva na održivosti i energetskoj neovisnosti, studiju će Greenpeace poslati svim relevantnim institucijama i strankama koje razgovaraju o formiranju Vlade.

Studija je pokazala da Hrvatska može bez ikakvih ekonomskih gubitaka u potpunosti prijeći na iskorištavanje potencijala sunca, vjetra, vode i ostalih prirodnih resursa. Nakon investiranja 13 milijardi eura u nova postrojenja, ubrzo bi se smanjio uvoz energenata i uštedjelo 4 do 5 milijardi eura godišnje, kaže Gregović.

Edo Jurkić iz Zelene energetske zadruge tvrdi da bi utjecaj na porast BDP-a bio četverostruk u odnosu na porast cijene energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.000 novih radnih mjesta. Ujedno bi se izbjeglo do 1,9 milijuna tona emisije ugljičnog dioksida, pa bi se ušteđeni novac mogao upotrijebiti za druge investicije i otvaranje dodatnih radnih mjesta. 

U analizi su prikazane i prednosti korištenja obnovljivih izvora energije u pojedinim sektorima od posebnog interesa za Hrvatsku, poput turizma (energetski održivi hoteli, apartmani, otoci), obrazovanja (energetski samodostatne škole) i poljoprivrede (energetski održiva obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Iskustva zemalja gdje je došlo do "zelene transformacije" pokazuju da se razvoj energetskog sektora događa kroz razvoj manjih sustava, čiji su nosioci male i srednje tvrtke i pojedinci, uz istodobno najmanji utjecaj na okoliš, kazao je Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.  Ističe kako je obnovljiva energetika posebno pogodna za manje razvijene krajeve, poput otoka i Slavonije.

Iz Greenpeaca ujedno poručuju da Hrvatska, želi li ostati turističkom zemljom, mora napustiti projekte poput Plomina C i bušenja Jadrana i okrenuti se svojim prirodnim potencijalima.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Svašta bi se moglo da se napraviti za javno dobro svih u državi, a ne samo za svoj džep.

No za početak bi te Čačić pitao “a di sam ja u tome? gdje mogu ugraditi petardu (za one koji neznaju, svojih 5% u cijenu)”, “di se tu može skrkat 100 tona betona i čeličnih konstrukcija?”,”ne može???”,”e onda idemo graditi elektranu na ugljen”.

I tu je priči kraj.


ali nisu todu pitali daliu smiju hahahhahahha ako gazda kaze da se nece graditi onda vlada nesmije nista

Toda je uzeo elektrane preko reda, a nama malima nisu ništa dali.

ali nisu todu pitali daliu smiju hahahhahahha ako gazda kaze da se nece graditi onda vlada nesmije nista

Krasno priopćenje. Gdje bi oni ulagali te puste milijune i kako. Članak na nivou priča ispod haube u frizerskom salonu.

New Report

Close