Yildirim još čeka hoće li mu Vlada prepustiti čitavu Petrokemiju

Autor: Marija Brnić , 19. prosinac 2023. u 12:02
Yildirim ne krije da mu je cilj postati 100-postotni vlasnik Petrokemije/N. Čutuk/PIXSELL

Prije gotovo tri mjeseca državi su dali tri konkretna prijedloga.

Jedan od prvih većih predmeta s kojim će se u svom resoru upoznavati novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan bit će kutinska Petrokemija. Tvrtka koju je polovicom godine konačno preuzela turska grupacija Yildirim, nedavno je opet obustavila proizvodnju, nakon što su njezini pogoni za proizvodnju mineralnih gnojiva i 15 mjeseci prije preuzimanja bili ugašeni, no to, kako se čuje iz Kutine, zasad nikoga ne zabrinjava.

Uobičajeno je da tijekom ogrjevne sezone taj najveći potrošač plina u zemlji obavlja remonte proizvodnih pogona. Više od remontiranja strojeva svima je u fokusu ono što je prioritet novog većinskog vlasnika – dovršiti uređivanje odnosa s drugim najvećim dioničarem, državom.

Od kada je ušao u postupak preuzimanja Petrokemije i kupnju 54,5-postotnog udjela od Ine i PPD-a, Yildirim ne krije da mu je cilj postati 100-postotni vlasnik, pa je otvoreno dao do znanja da će i svoja ulaganja vezati uz dogovor s državom oko vlasničkih pozicija.

Koje su pritom opcije koje turski ulagač vidi kao rješenje, iznio je u prijedlogu koji je prije gotovo tri mjeseca dostavio Ministarstvu gospodarstva i Vladi RH. No, od tada povratnih informacija nema.

80

milijuna kuna dobiti ostvarila je Petrokemija u 2022. - rasporedit će se u rezerve i zadržanu dobit društva

Tri su za Yildirim moguće solucije – da mu država proda svojih ukupno 45% dionica Petrokemije, da zajedno investiraju, odnosno dokapitaliziraju Petrokemiju, kako bi ojačana mogla realizirati veliku neophodnu modernizaciju ili da država omogući Yildirimu da dokapitalizaciju obavi sam, prepuštajući mu time i da postane apsolutni vlasnik kompanije.

O kojim vrijednostima kupoprodaje ili dokapitalizacije se pritom može razgovarati, tek se trebalo raspravljati, no sada će i taj slučaj pričekati promjene na čelu Ministarstva gospodarstva. Novi vlasnici priželjkivali su da će ovaj tjedan imati konkretnije informacije o vladinim planovima za Petrokemiju i razgovore s predstavnicima države, jer upravo sutra predstavnici iz Turske dolaze na zakazanu glavnu skupštinu dioničara u Kutinu, na kojoj će se odlučivati o raspodjeli dobiti ostvarene u prošloj godini.

Riječ je o 80 milijuna kuna, koja će, prema prijedlogu, biti raspoređena u rezerve i zadržanu dobit društva. No, hoće li država prihvatiti neki od prijedloga i prepustiti mu čitavu Petrokemiju, Yildirim će po svemu sudeći još neko vrijeme biti bez odgovora.

Zapošljavanja je, potvrđuju sindikalci, u Petrokemiji već bilo i proteklih mjeseci/I. ŠOBAN/PIXSELL

Nije isključeno i da konačna odluka dočeka iduću Vladu, jer zasigurno će se procjenjivati treba li u ‘super izbornoj’ godini otvarati za širu javnost osjetljivu temu kao što je potpuno prepuštanje Petrokemije privatnom vlasniku.

Argument da se ide tim smjerom dijelom nalazi se u činjenici da iduće godine istječu prve okolišne dozvole, bez kojih rad zastarjelih Petrokemijinih pogona nije moguć. Ispunjavanje zakonskih uvjeta podrazumijeva ogromna ulaganja u koje sadašnja Petrokemija, bez kapitalnog jačanja, teško može ući, a i za njegovu realizaciju je potrebno određeno vrijeme. Dijelom se u tome kriju i razlozi povlačenja Ine i PPD-a iz vlasništva u Petrokemiji.

Čekaju i Janaf, Plinacro...

I iz CERP-a i iz ostalih državnih redova (Janaf, Plinacro, Fond za financiranje razgradnje NEK) ne kriju već duže da bi rado pustili svoje dionice koje drže u Petrokemiji, no čekaju signal vlasnika, odnosno Vlade RH.

No, zbog toga iduće godine taj problem svakako dolazi na stol, bilo da se razgovara o ulaganjima ili o mogućnosti prolongiranja roka za ispunjenje uvjeta za dobivanje nove dozvole. Za produljenje tog roka, prema dosadašnjim stavovima u redovima Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša, nije bilo osnova.

Nije bilo realno, po razmišljanjima dosadašnjeg vodstva u Ministarstvu gospodarstva, niti govoriti o uključivanju države u dokapitalizaciju Petrokemije, budući da nije riječ o tvrtki u poteškoćama, a što od preostale dvije opcije dolazi u obzir, prepuštanje Yildirimu da to sam odradi ili prodaja dionica države i njezinih tvrtki i fondova, na dnevni red će očito doći tek početkom iduće godine.

Nova procjena vrijednosti
U CERP-u, u čijem je portfelju ostalo 17,90% Petrokemijinih dionica, radilo se proteklih mjeseci na pripremi da do kraja godine bude pokrenut novi krug prodaje tog dioničkog paketa. Obavljena je nova procjena vrijednosti, ali ni na prošlotjednoj sjednici opcija raspisivanja natječaja nije razmatrana. No, odluči li se Vlada ići u prodaju, CERP je, dakle, spreman.

A i ostali iz državnih redova (Janaf, Plinacro, Fond za financiranje razgradnje NEK) ne kriju već duže vrijeme da bi rado pustili svoje dionice koje drže u Petrokemiji, no čekaju signal vlasnika, odnosno Vlade RH.

Petrokemija je jedan od prvih većih predmeta koji čekaju novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana/P. Macek/PIXSELL

Standardno takve neizvjesnosti u vlasničkim i poslovnim previranjima prate sindikalne akcije, no upravo iz redova radnika čuju se pozitivne vijesti. Ljetos je privremeno, do kraja godine, produljen raniji kolektivni ugovor, a ovih dana završavaju pregovori sindikata i novog vlasnika o novom, trogodišnjem kolektivnom ugovoru. Očekuje se zaključenje ugovora s povećanjem plaća, navodno najmanje 15%.

Čelni ljudi Yildirima trebali bi radnicima krajem ovog tjedna referirati i svoje planove o daljnjem poslovanju najvećeg kutinskog proizvođača. Zasad, kako se čuje, uobičajeno skeptične i oprezne radnike uvjeravaju da će iduće godine Petrokemija raditi punim kapacitetom, te da neće biti otpuštanja, štoviše zapošljavat će nove radnike.

17,90

posto Petrokemijinih dionica u portfelju je CERP-a koji pokreće novi krug prodaje tog paketa

Popunjena skladišta
Zapošljavanja je, potvrđuju sindikalci, već bilo i proteklih mjeseci. Iz proizvodnje koja se odvijala od srpnja, prema dostupnim informacijama, popunjena su skladišta Petrokemije, a predstavnici radnika uvjeravaju da od ulaska Yildirima nije bilo uvoza i prepakiravanja gnojiva, na čemu je kutinska tvrtka preživljavala tijekom kriznih godinu dana, prije ulaska Yildirima.

Komentirajte prvi

New Report

Close