Vukšić pozvao DORH na HRT

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2014. u 08:31
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić prozvao je danas glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za “faraonsko upravljanje” i loše promišljanje javne televizije

Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić prozvao je danas glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za "faraonsko upravljanje" i loše promišljanje javne televizije, te priopćio da je pozvao Državno odvjetništvo da ispita poslovanje na HRT-u.

Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista, pozvao je DORH i ostale institucije da se pozabave poslovanjem na Prisavlju, jer su, kako navodi, priznati i ugledni zaposlenici u Saboru svjedočili da na HRT-u ima kriminala. To se, kaže, odnosilo na razdoblje prije Radmanova dolaska, ali novi glavni ravnatelj nije – koliko je Vukšiću poznato – ništa učinio da se ti navodi "ili dokažu ili opovrgnu".

U priopćenju, naslovljenom "Radman je povjerovao da je Superman", Vukšić navodi da je glavni ravnatelj na HRT-u uveo samovolju i strahovladu, da "faraonski upravlja Prisavljem", ne ispunjava zadaće, određene Zakonom o HRT-u, te miče sve one koji mu se usude suprotstaviti.

Kao problem navodi i aktualni Zakon o HRT-u, koji je, na prijedlog Kukuriku koalicije, glavnom ravnatelju dao iznimne ovlasti i za financije i za program. "Da bi po ovome zakonu HRT dobro funkcionirao, glavni ravnatelj trebao bi biti Superman – poslovni odlikaš, vrhunski medijski profesionalac i visokomoralna osoba", ističe Vukšić i dodaje kako je Radman očito povjerovao da je doista Superman.

No, po njegovoj ocjeni, on propušta obavljati svoju glavnu zadaću – od HRT-a nije napravio dobru javnu televiziju, HRT se ne pomiče u kvaliteti sadržaja, gubi i ionako slabašan identitet javne televizije, napuštaju ga dokazani profesionalci, a oni koji se usude protestirati zbog lošeg upravljanja, bivaju sankcionirani.

"Na te nepobitne činjenice glavni ravnatelj ne odgovara, već tvrdi da moja malenkost obmanjuje javnost prenošenjem neprovjerenih i neistinitih informacija", kaže Vukšić odgovarajući Radmanu. Radman ga je nedavno pozvao da pokrene "odgovarajuće zakonske postupke" ako ima saznanja o njegovim nezakonitim postupcima ili neispunjavanju zadaća" ili u suprotnom da prestane sudjelovati u obmanjivanju javnosti o navodnim događajima na HRT-u.

Vukšić u priopćenju navodi i da su Radmanov mandat od početka obilježile afere – od sukoba interesa do postavljanja na visoku uredničku poziciju osobe s krivotvorenom biografijom. Po kriterijima koje je tobože postavio na visok nivo predsjednik Vlade Zoran Milanović, Goran Radman trebao je biti smijenjen već nekoliko puta, ističe Vukšić.

Radman, dodaje, poručuje i da njega u ovom trenu ne podržava Hrvatski sabor, nego samo zastupnici Kukuriku koalicije, a javnost je, smatra, dovoljno zrela da ocijeni tko obmanjuje javnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close