Vučković: Mjere za suzbijanje ASK-a donijele određene učinke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2023. u 15:03
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je izjavila kako su mjere koje se provode u suzbijanju bolesti afričke svinjske kuge (ASK) donijele određene učinke te da broj slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji stagnira, ali pozvala je na oprez i poštivanje naredbi i stručnih preporuka.

Vučković je to izjavila nakon sastanka u Vladi koji je održao premijer Andrej Plenković s članovima Vlade i predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja ASK-a.

Što se tiče struke i suzbijanja bolesti, dana je potvrda svih mjera koje se provode u suzbijanju bolesti, rekla je Vučković.

“Mjere su donijele određene učinke, bilježi se stagnacija slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji”, rekla je Vučković.

Poručila je pritom da ljudi ipak trebaju biti oprezni i strogo poštivati naredbu za suzbijanje ASK i veterinarske preporuke.

Zahvalila je Ministarstvu unutarnjih poslova i Državnom inspektoratu koji provode aktivnosti na suzbijanju ilegalnog prometa.

I zamjenica ravnatelja Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić je pozvala na odgovorno ponašanje.

Upozorila je da se bolest brzo i lako širi, nema cjepiva ni lijeka, a riječ je o virusu koji je među tri najopasnija virusa u veterinarskoj medicini, jer se teško nadzire i suzbija.

Na svima je, kako je rekla, da se odgovorno ponašaju tj. da se svinje drže na pravilan način, uz pravilne biosigurnosne mjere. Time, kako je objasnila, uzgajivači štite svoje, susjedove i svinje velikih proizvođača.

Na poštivanje mjera i veterinarskih preporuka pozvao je i Ljubo Barbić s Veterinarskog instituta. Temeljni cilj je prema njegovim riječima što prije doći do statusa države slobode od ASK-a.

I Ivan Zemljak iz Hrvatske veterinarske komore je apelirao na posjednike svinja da se pridržavaju svih mjera. Nepridržavanje mjera rezultira samo daljnjim širenjem bolesti, rekao je.

Smatra da ASK nije kraj svinjogojstva u Hrvatskoj niti malog svinjogojstva te kako su zahtievi za biosigurnosnim mjerama za mala gospodarstva takvi da ih se vrlo lako može pridržavati.

Svinjogojci moraju shvatiti da se nećemo uspjeti riješiti bolesti ne budemo li s ozbiljno pridržavali mjera, poručio je.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović nakon sastanka je kazao kako je važno da će biti isplaćena šteta svim oštećenim svinjogojcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close