Vrlo zabrinjavajući podatak: Evo za koliko je već sad pao broj fiskaliziranih računa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2020. u 14:47
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa smanjen je u tom razdoblju pet posto, na 94,3 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini porasla sedam posto, na 9,3 milijarde kuna.

U trećem tjednu ožujka u odnosu na isto razdoblje lani u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije zabilježeno je smanjenje broja računa za 32 posto te smanjenje njihova iznosa za 11 posto, podaci su Porezne uprave.

U razdoblju od 16. do 22. ožujka ove godine u svim djelatnostima izdano je 28,8 milijuna računa, u odnosu na njih 42,2 milijuna u istom tjednu lani.

Ukupna vrijednost računa u trećem tjednu trećeg mjeseca ove godine dosegnula je 2,8 milijardi kuna, u odnosu na 3,2 milijarde u istom lanjskom tjednu, podaci su iz informacije o sustavu fiskalizacije koju je Porezna uprava u srijedu objavila na svojim internetskim stranicama.

U tom je razdoblju u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vidljivo smanjenje broja računa od 20 posto na 19,97 milijuna, a iznosa računa za dva posto, na 2,18 milijarde kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pak, izdano je 72 posto manje računa ili njih 1,8 milijuna, a njihov iznos smanjen je za 78 posto, na 58,8 milijuna kuna.

Značajan pad fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan ranije

Uspoređujući drugi i treći tjedan ožujka ove godine, vidljivo je da je nakon uvođenja strožih mjera suzbijanja epidemije koronavirusa, u trećem tjednu u odnosu na razdoblje od 9. do 15. ožujka u svim djelatnostima u sustavu fiskalizacije broj računa pao za 31 posto, dok je njihova vrijednost pala 22 posto.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa bio je manji 23 posto, a njihova vrijednost 20 posto. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, pak broj računa je manji za 69 posto, a njihova vrijednost je smanjena 71 posto.

U proteklih mjesec dana 9 posto manje računa, no vrijednost veća 4 posto

Iz usporedbe podataka iz sustava fiskalizacije za razdoblje od 24. veljače do 22. ožujka ove godine, koliko traje korona-kriza u Hrvatskoj, a u odnosu na one za razdoblje od 23. veljače do 22. ožujka 2019. godine, na godišnjoj razini vidljivo je smanjenje broja računa od devet posto, a povećanje iznosa fiskaliziranih računa za četiri posto.

Ove godine, naime, u tom razdoblju izdano je nešto više od 153 milijuna računa, čija vrijednost doseže 12,9 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju 167,4 milijuna računa, ukupne vrijednosti 12,4 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj računa smanjen je u tom razdoblju pet posto, na 94,3 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini porasla sedam posto, na 9,3 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježeno je smanjenje broja računa od 22 posto, na 20,4 milijuna kuna, dok je vrijednost računa pala 27 posto, na 748,1 milijun kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kupovalo se ko da nema sutra, napravile se zalihe i zabilo u kuću…tek sada, kraj 3. i 4. mj. će se vidjeti što stvarno znači pad izdanih računa tj. potrošnje pa pekare više niti ne fiskaliziraju…

Ovo je tek početak!

New Report

Close