Vode prehrambena industrija, trgovina i IT

Autor: Lucija Špiljak , 24. svibanj 2020. u 22:00
Hrvatska prehrambena industrija među građanima dobiva najviše ocjene/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Agencija Ipsos isto je istraživanje provela i 2016., a tada su rezultati i izbor ispitanika bili drugačiji.

Podravka, Rimac Automobili, Ina, Atlantic Grupa i Kraš najbolje su tvrtke u Hrvatskoj prema rezultatima istraživanja koje je tijekom ožujka provela agencija Ipsos CATI metodom – kompjuterski potpomognutim telefonskim istraživanjem – i to na uzorku od 792 ispitanika iz opće populacije Hrvatske.

Istražili su stavove građana koji su samostalno morali navesti tvrtke koje smatraju najboljima, bez da su im prethodno ponuđene.

Rezultati istraživanja su tako pokazalo da Podravku, tvrtku s najduljom tradicijom na listi, ispitanici i dalje doživljavaju pozitivno, a kao najbolju ju je navelo njih 17 posto.

Mišljenje ispitanika jest da je riječ o tvrtki koja se razvija i napreduje, što potvrđuju u rezultati u prvom tromjesečju ove godine kada je Podravka bilježila rast prihoda od prodaje od čak 211,3 milijuna kuna. Uz Podravku, 14 posto ispitanika navelo je tvrtku Rimac Automobila kao najbolju.

U samo deset godina od osnutka ova je tvrtka postala globalno prepoznatljiva u automobilskoj industriji, a u njoj danas udjele imaju Porsche, Hyundai i Kia.

Pozornost svjetske javnosti privukla je inovativnim sportskim automobilima na električni pogon. Godine 1964. godine osnovana je Ina koju je u Ipsosovom istraživanju kao najbolju navelo sedam posto ispitanika. Atlantic Grupa našla se na četvrtom mjestu, a navelo ju je šest posto ispitanika. Na petom mjestu je Kraš, prehrambena tvrtka specijalizirana za slatkiše, koja posluje već 70 godina.

Agencija Ipsos isto je istraživanje provela i 2016., a tada su rezultati i izbor ispitanika bili znatno drugačiji, osim Podravke koja već godinama uvjerljivo drži prvo mjesto.

U navedenom razdoblju, prije četiri godine, među ostale četiri najbolje tvrtke u Hrvatskoj ispitanici su naveli Končar, Agrokor, Pliva i Konzum, kojih u ovogodišnjem izboru nema. Osim Ipsosova istraživanja vezanog uz najbolje tvrtke u Hrvatskoj, ispitanici su odgovarali na pitanje u kojem su ocijenili od 1 do 5 hrvatske industrije i pojedine sektore.

Prema rezultatima istraživanja, ispitanici su najzadovoljniji proizvodnjom hrane i pića u Hrvatskoj, koju je njih čak 73 posto ocijenilo s 4 ili 5.

Osim navedenog sektora dobre rezultate pokazale su trgovina, maloprodaja, tekstilna industrija i telekomunikacije. Podbacile su pak banke kojima je čak 32 posto ispitanika dalo ocjenu 1.

Komentirajte prvi

New Report

Close