Vlada u Imunološki zavod šalje krizni menadžment

Autor: Suzana Varošanec , 27. siječanj 2014. u 09:20
Imunološkom prijeti blokada računa/Marko Prpić/PIXSELL

DUUDI i Ministarstvo gospodarstva danas odlučuju o modelu restrukturiranja.

Nakon što je Visoki trgovački sud usvojio žalbu Davornika Gajnika, bivšeg direktora Imunološkog zavoda i poništio nepravomoćnu odluku o otvaranju stečaja, država je kao njegov stopostotni vlasnik ekspresno stupila u akciju.

Danas će se sastati predstavnici Ministarstva gospodarstva i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te odlučiti tko će formacijski biti nadležan za restrukturiranje tvrtke, a to znači i za pronalaženje strateškog partnera. U Ministarstvu gospodarstva skloni su ideji da se za restrukturu Imunološkog zavoda koristi alat predstečajne nagodbe. Mogući su, naime, novi problemi u poslovanju tvrtke, u prvom redu zbog potencijalno brze blokade žiroračuna od strane vjerovnika, a u okviru predstečaja tvrtka bi kupila vrijeme i osigurala nastavak poslovanja do odluke o odabiru strateškog partnera.  

Dođe li do takvog dogovora, najprije će trebati riješiti pitanje tko će umjesto Gajnika nastaviti voditi poslovanje Imunološkog. Gajniku otkazni rok istječe 1. veljače, a to znači da u Imunološki ubrzo dolazi krizni menadžer. On će, pak, biti zadužen za brzinsku provedbu nekoliko ključnih poteza koje bivši direktor, smatraju u Ministarstvu gospodarstva, iz nerazjašnjenih razloga nije poduzimao. Primarno je, kako naš izvor navodi, da se pod hitno pronađe adekvatni prostor za obavljanje djelatnosti tvrtke.

O tome ovisi produženje proizvodne licence, a kako doznajemo, u vezi s time ne očekuju probleme. Naime, blic analiza tržišta pokazala je da postoji više cjenovno prihvatljivih lokacija na koje je moguće preseliti proizvodnju, te raditi u privremeno iznamljenom prostoru. No, krizni menadžer trebat će oformiti tim stručnjaka i sačiniti plan potrebnih ulaganja u nematerijalnu imovinu, prvenstveno u know-how te započeti sistematizaciju tzv. failova koji su vezani uz core biznis proizvodnje cjepiva i krvnih derivata. Što se potencijalnog spasitelja tiče, čini se da zbog karaktera proizvoda Imunološkog zavoda, država priželjkuje domaćeg partnera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close