Vlada sprema značajne novosti za dio zaposlenika, evo što ih čeka

Autor: Marija Crnjak , 08. listopad 2022. u 09:20
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Novosti će biti i oko oporezivanja napojnica.

Izmjenama zakonske regulative i digitalizacijom Vlada RH za sljedeću godinu planira olakšati zapošljavanje sezonske radne snage u turizmu, najavljeno je nakon današnjeg sastanka ministara s predstavnicima turističkog sektora u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma. Osim o radnoj snazi, na sastanku se razgovaralo i o rješavanju pomorskog dobra te turističkog zemljišta, kako bi se što spremnije dočekala 2023. godina.

Konkretno, kako je najavio potpredsjednik Vlade i ministar u unutarnjih poslova Davor Božinović, provest će se digitalizacija službi zaduženih za izdavanje radnih dozvola strancima, a strani radnici koji su već u prošlim godinama radili u Hrvatskoj neće više trebati prolaziti stroge kontrole za dobivanje dozvola.
Ministrica turizma Nikolina Brnjac orkrila je da se mijenja i status stalnih sezonaca, odnosno u Zakon o radu uvodi se institut stalnog sezonca i na neodređeno i na određeno. Također im se uvodi mogućnost dodatnih 16 sati tjedno, te im se omogućuje da van sezone zamrznu svoj status i da rade za drugog poslodavca, istaknula je ministrica Brnjac.
Novosti će biti i oko oporezivanja napojnica. Naime, ministar financija Marko Primorac na sastanku je potvrdio da je pokrenuo sve potrebne procedure za porezno rasterećenje napojnica. Ministar graditeljstva Ivan Paladina još jednom je ponovio da će do kraja godine riješiti pitanje uredbe Zakona o turističkom zemljištu, čime se otvara mogućnost za ulaganja prvenstveno u kampingu.
“Možemo biti zadovoljni gotovo dnevnom komunikacjom javnog i privatnog sektora u turizmu, bez čega ne bi ni imali ove sjajne rezultate sezone. Danas smo čuli koji problemi postoje, ali i prijedloge načina njihovog rješavanja, i optimistični smo kad je u pitanju iduća turistička godina”, kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Komentirajte prvi

New Report

Close