Postignut dogovor: Najniža stopa PDV-a ipak ostaje za kruh, mlijeko i lijekove

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2016. u 10:10
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je bilo najava da će Most tražiti odgodu porezne reforme na godinu dana, ministar financija Zdravko Marić je kazao da će biti sve uredu.

Premijer Andrej Plenković objavio je da su u odnosu na prvotni prijedlog napravljene 'određene korekcije' s naglaskom na socijalnu komponentu te konkretizirao da stopa PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala i knjige ostaje nepromijenjena. 

Osim spomenutog, smanjena stopa će se primjenjivati na isporuke urni i lijesova, sadnica, sjemenja, pesticida, stočne hrane, ali i za isporuku električne energije te odvoz komunalnog otpada, naveo je ministar financija Zdravko Marić.

Snižena stopa PDV-a više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera – kazao je Zdravko Marić. 

Podsjetimo, iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega bi se moglo zaključiti da su partneri u vlasti,  HDZ i Most postigli dogovor oko te reforme.

Uži  kabinet sinoć je, naime, do kasno raspravljao o poreznoj reformi na koju je Most imao primjedbe.

 Tako je čelnik te stranke i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov na temu izmjene paketa poreznih zakona prije nekoliko dana kazao da "ne treba robovati rokovima već treba težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima", a mediji prenose i neslužbene izjave iz Mosta da su nezadovoljni povećanjem PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu s 13 na 25 posto, kao i ukidanjem najniže stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je, prilikom boravka u Opatiji, rekao kako će poduzeti sve da dođe do konsenzusa pri usvajanju porezne reforme.

"Očekujem koherentnost parlamentarne većine oko cjelovite reforme, a otvoreni smo za razgovor s partnerima, drugim zainteresiranim političkim akterima i javnošću da pronađemo rješenja koja će biti održiva i voditi računa da Hrvatska kao turistička zemlja nastavi s kvalitetnim rezultatima kao protekle godine", kazao je Plenković novinarima koji su ga pitali za komentar primjedbi na dizanje stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close