Vlada ipak digla boravišnu pristojbu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. kolovoz 2018. u 13:19
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Unatoč velikom protivljenju turističkog sektora, Vlada je na današnjoj sjednici uredbom povećala iznos boravišne za najavljenih 25 posto u odnosu na ovu godinu, osim u kampovima.

Unatoč velikom protivljenju turističkog sektora, Vlada je na današnjoj sjednici uredbom povećala iznos boravišne za najavljenih 25 posto u odnosu na ovu godinu, osim u kampovima. 

"Prilikom prijedloga povećanja uzelo se u obzir da visina te pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje. U ovom trenutku u Hrvatskoj je jedna od najnižih boravišnih pristojbi u okruženju", kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

Kazao je i da se uredbom predlaže i povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ocijenio je da će povećanje boravišne pristojbe imati izravni utjecaj na razvoj samih destinacija, budući da raspodjelom većina naplaćenih sredstava od boravišne pristojbe ostaje u destinaciji  gdje je i ostvarena.  

Prema uredbi, o kojoj se do 21. srpnja vodila javna rasprava, iduće bi godine boravišna pristojba za noćenje u smještajnim objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na iznos u ovoj godini.

Po tome bi iznos te pristojbe u turističkom mjestu A razreda u glavnom ljetnom dijelu sezone u hotelima i sličnom smještaju porastao s 8 na 10 kuna.   

U glavnoj sezoni boravišna bi pristojba trebala iduće godine u A razredu mjesta biti skuplja i u pred i posezoni, odnosno porasti sa 6 na 8 kuna te s 5 na 7 kuna, a porasti se predviđaju i za turistička mjesta B, C i D razreda, i to sa 7, 5,50 i 4,50 kuna, na 9, 7 i 5 kuna u glavnoj sezoni, a u pred i posezoni s ovogodišnjih 5, 4 i 3 kune, na 7, 5 i 4 kune.

U kampovima cijena ostaje ista

U kampovima bi boravišna pristojba u 2019. trebala ostati na ovogodišnjoj razini, od primjerice 8 kuna po noćenju u glavnoj sezoni u mjestu A razreda. 

Boravišni paušal za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja, kao i za OPG-ove koji se bave turizmom u 2019. u A razredu mjesta iznosio bi 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, u B razredu 293,25 kuna, u C razredu mjesta 241,50 kuna, a u D i ostalim nerazvrstanim mjestima 172,50 kuna.

Predloženo je i povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu za 15 posto.

Iznosi boravišne pristojba za vlasnike kuća ili stanova za odmor u 2019. se ne mijenja, pa će se i dalje moći plaćati tu pristojbu paušalno. 

Za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari) u prijedlogu za 2019. izvršena je pak korekcija u odnosu na uredbu za 2018., i to tako da su  smanjeni određeni iznosi paušala boravišne pristojbe.

Boravišna pristojba, rekao je ministar turizma,  jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od koje je u 2017., po podacima Fine, prikupljeno 464 milijuna kuna, i to najvećim dijelom u sedam primorskih županija. 

Na njegov prijedlog, uplaćena sredstva od boravišne pristojbe preraspodijelila bi se na način da bi Crvenom križu išlo 1 posto, 2,5 posto za razvojne projekte i programe na turistički nerazvijenim područjima, 65 posto turističkoj zajednici općina, grada i mjesta, 10 posto turističkoj zajednici županije i 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ). Sredstva od boravišne pristojbe od nautičkog turizma raspoređuju se HTZ-u, turističkim zajednicama na čijem se području ostvaruje turistički promet te nacionalnim parkovima i parkovima prirode. 

Komentari (16)
Pogledajte sve


filozofsko pitanje. čini li Hegelovu dijalektiku pojava antidijalektike obsolete?

Ne cini.

A tko plaća kao krajnji potrošač boravišnu pristojbu?

Iznajmljivač ili turist?

Pa ako se turisti ne bune sto vlada na taj način šalje novac bilmezima i gangsterima u Hrvatskom nogometnom savezu, sto se vi onda ovdje bunite?


Opet pobjeda uhljeba! Ovaj niš-koristi ministra natječe se s tenkreom iz resora zdravstva u beidejnosti i štetočenju! Fuj!

Jasno da je njihova pobjeda. Kadija te tuži, kadija te sudi. Sve je u njihovim rukama, vlada, većina u saboru, sudstvo i policija.

Opet pobjeda uhljeba! Ovaj niš-koristi ministra natječe se s tenkreom iz resora zdravstva u beidejnosti i štetočenju! Fuj!

New Report

Close