Nakon 11 godina luksemburški investitor napustio sve hrvatske operacije

Autor: Ana Blašković , 07. travanj 2016. u 13:50
Godinama gomilaju gubitke/Borna Filić/PIXSELL

J&T: Ne stojimo iza novog vlasnika Sunčanog Hvara

Jedanaest godina nakon što je stavljen potpis na prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu države i Sunčanog Hvara, koji je taj otok trebao pretvoriti u hrvatski St. Tropez, luksemburški investitor definitivno odlazi iz Hrvatske. Većinski vlasnik gotovo 62 posto hvarske tvrtke postao je slovački Prime Tourist Resorts, registriran na Cipru. Na Zagrebačkoj burzi Orco grupa objavila je da prodaje preostalih 15,7 posto dionica Sunčanog Hvara za 8,15 milijuna eura.

Premda ime kupca nije navedeno, slovački Prime Tourist Resorts, jedan od postojećih dioničara, istodobno je najavio da će ostalim manjinskim vlasnicima podnijeti ponudu za preuzimanje. Orco navodi da je prodao 3,06 milijuna redovnih dionica, odnosno 15,77 posto udjela u temeljnom kapitalu. "Ukupna vrijednost transakcije iznosi u protuvrijednosti približno 8,15 milijuna eura, a temelji se na nominalnoj vrijednosti prenesenih dionica. Slijedom te transakcije Orco Property Group izašao je iz svih svojih ulaganja u Hrvatskoj", stoji u Orcovom priopćenju. Slovačka grupacija Prime Tourist Resorts u Sunčani Hvar ušla je u lipnju 2014. kada joj je Orco prodao 24,9 posto dionica, tik ispod praga za preuzimanje, za simboličnih jedan euro čime mu je udio pao ispod 50 posto.

 

100milijuna

kuna mogla bi dobiti država za svojih 32%

Tada su Slovaci dobili i razlučna potraživanja Orca i to zahvaljujući zajmu danom u ljeto 2010. što se poklopilo s vremenom kada je država raskinula ugovor o JPP-u s Orcom zbog nagomilanih financijskih problema. O slovačkoj kompaniji u vlasništvu Across private investmentsa milijardera Radovana Viteka u Hrvatskoj se ne zna puno. Povezivalo ga se s J&T grupacijom, koja je prije nekoliko godina preuzela Vaba banku, a u medijima se spominju i kao budući vlasnik Novog lista, premda ugovor još nije potpisan. Iz J&T-a, međutim, Poslovnom dnevniku demantirali su bilo kakvu posrednu ili neposrednu vlasničku vezu banke i J&T financea s Prime Tourist Resortsom, iako potvrđuju da su s Across Private investmentsom radili na nekoliko projekata.

Vlasničko preslagivanje u Sunčanom Hvaru dolazi nedugo nakon što su iz Vlade stigle, zasad neslužbene, najave o prodaji državne imovine. Državni portfelj koji bi se prvi mogao naći na bubnju upravo su tvrtke iz turističkog segmenta, a procjene govore da bi država za svojih 32,36 posto dionica Sunčanog Hvara, formalno u vlasništvu CERP-a i DAB-a, mogla dobiti oko stotinjak milijuna kuna. Nakon obavijesti o nastanku obveze Slovaka za preuzimanje, na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je trgovanje s dionicama hvarske turističke tvrtke. U rano poslijepodne trgovina je nastavljena, a do kraja trgovinskog dana dionica je zabilježila pad od 3,4 posto spustivši se na 22,76 kuna uz gotovo 100.000 kuna prometa.
 

Slovačka tvrtka objavila je da je 4. travnja sklopila ugovor o prijenosu dionica na temelju kojeg je stekla 8,97 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara, odnosno 46,18 posto ukupnog temeljnog kapitala. Istog dana, sklopljen je ugovor s Orcom o kupnji njegovih 3,06 milijuna ili 15,7 posto udjela u kapitalu čime je udio slovačke tvrtke dosegnuo 12,03 milijuna dionica, odnosno 61,95 posto udjela u kapitalu. Nakon što dobije odobrenje Hanfe, Prime Tourist Resorts će u zakonom roku objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica, stoji u obavijesti na ZSE. Idila u investicijskom braku države i luksemburškog Orca nije dugo potrajala.

>> Sunčani Hvar otvorio više radnih mjesta za sezonske radnike

>> Nudi se posao za više od 2.000 sezonskih radnika, pročitajte koja su zanimanja najtraženija

Nakon što su 2005. ušli u Sunčani Hvar potpisom Damira Polačeca uime Vlade, gotovo odmah su krenule kritike da se iza projekta javno-privatnog partnerstva zapravo krije privatizacija hvarskog turističkog bisera, posebno nakon otkrića da je država Orcu omogućila stjecanje većinskog vlasništva. Ubrzo počinju sukobi vodećih dioničara, Grad Hvar traži 25 posto dionica, Crkva povrat imovine, a država i Orco međusobno se optužuju za gubitke. Dva dana prije isteka država 2010. raskida ugovor o JPP-u s zbog gubitaka, a udjel Orca pada na 48 posto. U svibnju 2014. zbog 620 milijuna kuna nagomilanih gubitaka pokrenuta je predstečajna nagodba koja je završena prošle godine. Tako će, izgledno je, Sunčani Hvar završiti privatiziran od treće strane, ali nakon milijuna kuna gubitaka i pošto je izgubio desetljeće u vlasničkim prepucavanjima eksperimenta javno-privatnog partnerstva.

Komentari (6)
Pogledajte sve

demagoški, posve neistinit članak. orco je na hvaru izgradio najbolje hotele u hrvatskoj i počeo pretvarati hvar iz primitivne rupe u najekskluzivniju jadransku destinaciju. presudio im je jal. nerad, hajdučija i želja za reketarenjem domaćih mafijaša-neradnika i državna politika koja iz najcrnjih populističkih pobuda takvu sramotu od lokalne “politike” podupire.

govoriti kako je “izgubljeno” 11 godina, a ostali su odlični hoteli, i mnoge plaće su isplaćene vrijednim radnicima i s hvara i iz unutrašnjosti u tih 11 godina – divlje je laganje.

nijedan od novinara koji ovakvim člancima drži lopovsku lokalnim mafijašima neće intervjuirati mlade ljude s hvara koji se već imali dobre poslove i nadali se daljnjem razvoju hvara, postajanju pravom europom – a sad su ostali bez nade zbog opstrukcije.

baš me zanima što će izgraditi ovaj slovak, specijaliziran za parničenje i utjerivanje dugova.

Kad se sjetim kako su se protivili da im slovenci dođu za vlasnike, danas bi vjerojatno radili 100 na sat. No nakon odbijanja toga upadaju u sve gore kombinacije i upropaštavaju tako dobru lokaciju. Tišična domaća nesposobna posla

Pa, tko te opelješio na Hvaru i Pelješcu….??? ispričaj..

Umorili su se od ekstra-profita, pa su otišli. Pitajte Zlatka Komadinu, on zna sve o ekonomiji.

New Report

Close