‘Viši rejting za veće plaće i jeftinije zaduživanje’

Autor: Bernard Ivezić , 24. ožujak 2019. u 22:00
Plenković očekuje da će i druge agencije učiniti isto/Filip Kos/PIXSELL

S&P-ovo dizanje na BBB- premijer ocijenio sjajnim za zemlju i vođenje reformi.

Dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske otvara prostor rastu plaća radnika i jeftinijem zaduživanju poduzetnika izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je za vikend agencija Standard&Poors Hrvatskoj dodijelila kreditni rejting BBB-.

Time je hrvatski rejting nakon sedam godina iz "smeća" ponovo postao "investicijski".

"To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi", kaže Plenković. Dodao je da očekuje i da druge dvije rejting agencije,  Moody's i Fitch, učine isto.

U S&P-u su naveli da proračun bilježi višak od 2015. godine, da je lani i preklani on iznosio tri posto BDP-a te da je u tri godine javni dug smanjen za 10 postotnih bodova iskazan udjelom u BDP-u.

Najjači signal S&P je uputio istaknuvši da su rizici zbog stečaja najveće maloprodajne kompanije Agrokora, kao i mogućnost problema za proračun zbog državnih jamstava za Uljanik sada manji.

Ministar financija Zdravko Marić kaže da su pokazali da javne financije nisu trpjele ni nakon isplate 3,1 milijardu kuna protestiranih jamstava u posljednja tri mjeseca. Ostaje vidjeti što će rast rejtinga značiti za izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close