Više od 65% osoba s invaliditetom ima završenu samo osnovnu školu, online nastavom učinjeni su pomaci

Autor: Marija Crnjak , 14. lipanj 2023. u 22:00
Luka Brekalo, student 4. godine Ekonomskog fakulteta zapošljava se u Roto dinamicu, a zahvalnicu je primila Nikolina Bejić, direktorica marketinga i odnosa s kupcima tvrtke

Posljednjih je godina donesen niz zakonskih rješenja koje su utjecale na svijest poslodavaca.

Zahvalnice su dobili i predstavnici tvrtki koje su u sklopu projekta angažirale studente za praksu. Praksu u tvrtki AD Plastik dobila je Marta Vukoja, studentica 3. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a zahvalnicu tvrtki primila je Megi Drezga Janković, rukovoditeljica zapošljavanja i administracije ljudskih resursa AD Plastik.

Lara Dabić, studentica 2. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ide na praksu u HAKOM, a zahvalnicu je primio Tonko Obuljen. Danijela Vidas, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu imat će praksu u Hrvatskom Telekomu, a zahvalnicu je primila Ana Modrić Tapalović, direktorica odjela za upravljanje uslugama ljudskih resursa HT-a.

Osjete se pomaci

Adriana Katić, studentica 2. godine Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu ima praksu u Ini, a zahvalnicu je primila Marlena Jerković, direktorica Privlačenja talenata i razvoja u Ini.

Luka Brekalo, student 4. godine Ekonomskog fakulteta zapošljava se u Roto dinamicu, a zahvalnicu je primila Nikolina Bejić, direktorica marketinga i odnosa s kupcima tvrtke Roto dinamic.

5 tvrtki

dobilo je zahvalnice za uključenje u projekt: AD Plastik, Ina, Hrvatski Telekom, Roto dinamic i Span.

Marko Turščak, student 3. godine Socijalnog rada u Zagrebu odradit će praksu u tvrtki Span, a zahvalnicu je primila Vlasta Carević, HR Operations Team Leader tvrtke Span.

Zahvalili smo i udruzi Zamisli, koja je uključena u naš projekt, a zahvalnicu je primio član skupštine Romano Baštjan.

Ana Modrić Tapalović, HT:

'Kod osoba koje s prijavljuju na natječaje gledaju se samo njihove kompetencije, no i dalje se prijavljuje malo kandidata, što je možda problem obrazovnog sustava'.

Na panelu “Zapošljavanje osoba s invaliditetom – danas i sutra” Bojana Dražić iz ZOSI-a ustvrdila je da se unazad nekoliko godina osjete pomaci na bolje.

“Vjerujem da je i vaš projekt tome pridonio, a donesen je i niz zakonskih rješenja koja potiču poslodavce da zapošljavaju osobe s invaliditetom, i da se riješe predrasuda, da se promjeni svijest. Naravno, još ima dosta mjesta za poboljšanja”, kazala je Dražić.

Ana Modrić Tapalović iz Hrvatskog Telekoma istaknula je da ova kompanija od osnivanja promiče uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada.

“Kod osoba koje s prijavljuju na natječaje gledaju se samo njihove kompetencije, no i dalje se prijavljuje malo kandidata, što je možda problem obrazovnog sustava koji onemogućava dovoljnom broju građana s invaliditetom da se obrazuju. Trebamo uzeti u obzir podatak da više od 65 posto osoba s invaliditetom ima završenu samo osnovnu školu”, kaže Modrić Topalović.

Konkurentniji praktikanti

Marlena Jerković iz Ine istaknula je da kao kompanija definitivno njeguje kulturu da radno kruženje poštuje različitosti, vidljive i nevidljive.

Marlena Jerković, Ina:

'Imamo zaposleno oko 180 osoba s određenim vrstama invaliditeta i sretni smo što imamo priliku podržati ovakav projekt, jer ovo je prvi korak za ulazak na tržište rada'.

“Dajemo jednaka prava svima, bez obzira na invaliditet i fokus je na vještinama i kompetencijama. Imamo zaposleno oko 180 osoba s određenim vrstama invaliditeta i sretni smo što imamo priliku podržati ovakav projekt, jer ovo je prvi korak za ulazak na tržište rada, i uvjereni smo da će naši praktikanti biti konkurentniji s ovim iskustvom”, zaključila je Jerković.

Kad je u pitanju obrazovanje, Romano Baštjan ustvrdio je da je danas puno jednostavnije studirati osobama s invaliditetom. Paradoksalno, pomogla je i pandemija koja je cijeli sustav obrazovanja presložila da bude online i da ne bude potrebe za fizičkim sudjelovanjem u nastavi.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close