Velikim se potrošačima naknade za OIE mogu smanjiti 80%

Autor: Darko Bičak , 08. lipanj 2020. u 22:00
Foto. GettyImages

Komisija je ocijenila da su državne potpore poduzećima s visokom potrošnjom električne energije u skladu s pravilima EU.

Europska komisija (EK) je jučer odobrila hrvatski program potpore po kojem poduzeća s visokim intenzitetom potrošnje električne energije mogu ostvariti pravo na plaćanje umanjene naknade za obnovljive izvore energije i visokoučinkovite kogeneracije (OIEiK).

Kako ističu iz EK, Hrvatska podržava obnovljive izvore energije financijskim doprinosima potrošača električne energije, razmjerno njihovoj potrošnji.

Odobreni program koji će se primjenjivati do kraja 2021. koristit će poduzećima s visokom potrošnjom električne energije jer će moći dobiti do 80 posto smanjenja svoga doprinosa za obnovljive izvore energije.

Komisija je ocijenila da su te mjere u skladu s propisima EU o državnim potporama, koji dopuštaju smanjenje naknade poduzećima u pojedinim sektorima s visokom potrošnjom električne energije, koja su izložena međunarodnoj trgovini kako bi očuvali svoju globalnu konkurentnost.

Ministar financija Zdravko Marić je početkom travnja najavio da će se ići u olakšavanje poslovanja poduzetnicima kroz jeftiniju cijenu struje, no već je tada upozoreno da to ne može Hrvatska i HEP napraviti jednostrano jer bi to bilo kršenje tržišne utakmice.

Stoga je odlučeno da se ide u model koji bi bio prihvatljiv Bruxellesu, a što je jučerašnjom odlukom Europske komisije napokon i odobreno. Ministar Marić je istom prigodom najavio i smanjenje cijena struje za građane, a o čemu će se vjerojatno više znati narednih dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close