Ima li nade za sezonu? “Velik broj rezervacija za ljeto koje su napravljene prije korona krize još nije otkazan”

Autor: Marija Crnjak , 08. svibanj 2020. u 14:01
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Jako će biti važno što će epidemiolozi propisati za sam ulazak u zemlju. Važno je sve to dobro osmisliti i dogovoriti, da nema zastoja i neugodnosti.

Turističke agencije od cijelog turističkog sektora prve su se u koronakrizi našle na udaru, jer su im praktički preko noći otkazani svi uplaćeni aranžmani za putovanja, a i dobar dio budućih rezervacija, i pred njih je pala obveza vraćanja novca putnicima koji ne pristanu na odgodu putovanja za neka bolja vremena.

U prvim danima pandemije situacija je za agencije izgledala bezizlazno, pogotovo nakon što je svjetski div TUI zamrznuo poslovanje i ugovore s partnerima u cijelom svijetu.

O tome kako danas, gotovo dva mjeseca kasnije, izgleda perspektiva za agencijski biznis te kako će izgledati povratak na posao, razgovarali smo s Borisom Žgombom, predsjednikom udruženja turističkih agencija Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednikom europskog udruženja ECTAA-e, te vlasnikom agencije Uniline, najveće u Hrvatskoj po prihodima od dolaznog turizma.

Polako se izlazi iz ‘lockdowna’ i pandemija posustaje. Osjetite li to već u poslovanju?

Agencije uistinu jesu prve koje su se našle na udaru ove krize, a na žalost zadnje će iz nje izaći, i trebat će još mnogo toga odraditi da krene nabolje. Trenutno je najveća prepreka cijelom turizmu pa i agencijama i dalje zatvoren promet, jer bez njega i otvorenih granica neće biti ni djelatnosti turizma. Istodobno, situacija s pandemijom još je na takvoj razini da zemlje članice nisu spremne s otvaranjem granica zbog straha od ponovnog uvoza virusa u zemlje u kojima se situacija smiruje. Na razini ECTAA-e trenutno smo samo mi i Grčka zastupamo otvaranje granica, jer imamo dobru epidemiološku situaciju i zainteresirani smo za incoming turistički promet.

Pod uvjetom da se donesu te političke odluke i otvore granice turistima, hoće li oni pohrliti, o čemu to zapravo ovisi?

Ako i kad se otvore granice, i kad se objekti otvore, a kod nas je to uskoro, ne možemo očekivati da gosti odmah dođu, to će isto neko vrijeme trajati. Jako dugo će trebati da se probije ta psihološka barijera i strah od putovanja. Mi možemo imati izvrsnu epidemiološku situaciju (kao što ju i sada imamo), ali moramo imati na umu da su naši potencijalni gosti na dnevnoj bazi, kao i mi,  zasipani lošim i zastrašujućim vijestima. Druga značajna varijabla je ekonomska stabilnost, koja je narušena, a puno se priča i o drugom valu pandemije najesen, što pojačava neizvjesnost. Treća varijabla je činjenica da mnogi zaposleni, koji su bili doma nekoliko mjeseci, više nemaju ni dana godišnjeg odmora za ovu godinu, sve su morali iskoristiti i ne mogu putovati u Hrvatsku niti da hoće.

Hoće li na dolazak turista ljeti utjecati najave drugog vala pandemije?

To je stvar koju ne smijemo zanemariti, mogućnost drugog vala stoji kao opasnost, ne samo zdravstvena nego i opet ekonomska. Zbog neizvjesnosti drugog vala jedan dio gostiju koji bi želio putovati ostat će kod kuće i suzdržat će se od putovanja, za svaki slučaj. Zato je važno kako se ponašaju službene vlasti, kakve poruke šalju građanima.

Jedna od poruka nacionalnih vlada je ostanite doma, u smislu godišnjeg odmora. Je li takav protekcionizam korektan?

Korektno ili ne, protekcionizma će svakako ove godine biti na svim razinama, pa tako i u turizmu, što će dodatno suziti i naš manevarski prostor te smanjiti mogućnost turističkog prometa. To bi mogao biti jedan od najvećih izazova ove godine za vraćanje turističkog prometa.

Koje turiste možemo očekivati i kako im olakšati putovanje?

Svakako goste susjednih zemalja u prvom valu. Možemo očekivati goste iz Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske obzirom su oni, u ovom trenutku, epidemiološki na sličnim nivoima kao i mi. Jako će biti važno što će epidemiolozi propisati za sam ulazak u zemlju, treba znati da to ove godine neće biti samo dizanje rampe na granici već i posebna procedura, kakva god ona bila za ulazak u zemlju, ali i da neki trebaju prijeći i nekoliko granica da dođu do Hrvatske, dobar dio treba proći kroz Sloveniju do Hrvatske. Zato je važno sve to dobro osmisliti i dogovoriti, da nema zastoja i neugodnosti.

Kakvo je stanje rezervacija za ljeto?

Pa zapravo, kad se ne bi u obzir uzimale ove nepoznanice koje tek trebamo riješiti, stanje rezervacija u ovom trenutku izgleda dobro. Velik broj rezervacija za ljeto koje su napravljene prije krize još nije otkazan, no treba uzeti u obzir druge uvjete koji su postojali prije korone, a u kojima su te rezervacije napravljene (financijske, zdravstvene, zatvorenost granica), ali ipak ima i nešto novih rezervacija.

Kako se trenutno drži Uniline?

Uspijevamo održivo poslovati te smo osigurali likvidnost do sredine iduće godine. Sačuvali smo radna mjesta, napravili maksimalnu redukciju troškova, postigli smo određene dogovore s bankama te smo iskoristili Vladine mjere koje su bile veoma kvalitetne. I želim istaknuti da je Vlada reagirala pravovremeno i osigurala maksimalna sredstva. Očekujemo dodatne mjere nakon isteka postojećih, ali smo svjesni da će to biti teško. Vjerujem da tko god je preživio ovaj period, da će imati financijske snage da nastavi dalje. Bitno je da sljedeću godinu dočekamo spremni, da razvijemo svu potrebnu infrastrukturu.

Kako su kupci prihvatili program vaučera umjesto povrata novca? Je li bilo mnogo povrata?

Kako smo u više navrata naglašavali, turistički vaučeri su osmišljeni kao rješenje povoljno za aktere u sektoru i goste. Program pomaže da se održi poslovanje, odnosno likvidnost agencija i cjelokupnog turističkog sektora, a istovremeno gostima omogućava da svoja uplaćena putovanja realiziraju čim za to budu osigurani svi uvjeti. Vaučeri su se počeli izdavati i u okviru zakonskih uvjeta se primjenjuju sukladno očekivanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close