Veća izdvajanja za obranu mogla bi biti od znatne pomoći ovim domaćim tvrtkama

Autor: Darko Bičak , 22. studeni 2016. u 16:58
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Nakon što je danas Europski parlament usvojio Izvješće o europskoj obrambenoj uniji, a što u konačnici znači zahtjev da zemlje članice Europske unije povećaju izdvajanja za obranu na minimalno dva posto nacionalnog BDP-a, i hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio da će u novom budžetu sredstva za Ministarstvo obrane biti povećana.

Iako će gotovo sve udruge civilnog društva, kao i mnogi drugi proračunski korisnici, a i njegovi punitelji, ovu činjenicu primiti sa skepsom, a neki će vjerojatno i prosvjedovati, industrija bi u konačnici mogla imati i koristi od veće vojne potrošnje.

>> Plenković najavio iskorak: Povećavamo izdvajanja za obranu

U vjerojatno najpoznatijoj hrvatskoj tvornici oružja, karlovačkom HS Produktu, ističu da bi povećanje izdvajanja za obranu moglo pomoći njihovom sektoru. Željko Pavlin, direktor HS Produkta ističe da su oni uglavnom orijentirani na Američko i izvaneuropska tržišta, no da bi trend većih vojnih narudžbi mogao pozitivno djelovati i na njih. "Hrvatsko tržište u dobrim godinama čini dva posto naših prihoda, a ove godine daleko ispod toga. No, iako u samoj Hrvatskoj isporučujemo vrlo malo opreme, ono nam je važno zbog referenci na inozemnim tržištima jer ispadate neozbiljni ako nudite nešto što ne koristi vaša nacionalna vojska. Stoga bi nam i minimalno povećanje narudžbi od MORH-a moglo jako puno pomoći u izvozu, a samim tim i u povećanju proizvodnje", kaže Pavlin.

Globalno je poznata i međimurska tvrtka Šestan-Busch koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača zaštitnih kaciga za vojnu i slične namjene. Alojzije Šestan također ističe da su im Hrvatska, a i EU relativno malo tržište, no da bi trend većih izdvajanja za obranu mogao pomoći cjelokupnoj industriji. "Povećanje vojnih proračuna ima višestruko pozitivnih efekata na društvo. To je prije svega sigurnost, a ništa manje nije važna ni potpora industriji koja se pruža na taj način. Mi u Hrvatsku isporučimo manje od dva posto naše produkcije i domaće potrebe bi zadovoljili u dva dana rada. Naše tržište je svijet i imamo kupce u više od 70 zemalja svijeta. Iako ne očekujem direktne efekte ove mjere, očekujem da će trend donijeti puno pozitivnog u naše poslovanje", kaže Šestan.

Komentirajte prvi

New Report

Close