Ušteda na PDV-u 50 kuna, spašavanje Uljanika 200 kuna

Autor: Ana Blašković , 06. kolovoz 2018. u 08:01
Porezno favoriziranje kategorije svježeg mesa otvara vrata kreativnim zlouporabama/Goran Kovačić/PIXSELL

Iskustva drugih zemalja pokazuju da se u poreznom selektiraju kategorija proizvoda oko 60% rasterećenja prelije u cijene.

Suočena s otporom koalicijskih partnera za nove zahvate u porez na dohodak i kritikama da oni s najnižim primanjima od smanjenja nemaju koristi jer ga ionako ne plaćaju, Vlada je zaigrala na PDV. Računice pokazuju da će niža stopa na svježe meso, ribu, voće i povrće donijeti oko 1,3 milijardi kuna rasterećenja, no taj novac neće automatski podebljati novčanike građana.  Iskustva drugih zemalja pokazuju da se u poreznom selektiraju kategorija proizvoda oko 60 posto rasterećenja prelije u maloprodajne cijene, dok oko 40 posto ostane u maržama proizvođača i trgovaca.

Koliko u konačnici, ovisit će o tržišnoj strukturi, konkurenciji, tipu proizvoda, mogućnosti zamijene supstitutima… Prekrajanje PDV-a prosječnom kućanstvu neće donijeti 872 kune uštede godišnje, iznos pod uvjetom punog prelijevanja na cijene. Računa li se da će dio PDV-a za sebe zadržati proizvođači i trgovci, jedno kućanstvo može računati na oko 523 kune godišnje ili 50-ak kuna mjesečno više. I dok će tu mizerno uštedjeti, država će mu uzeti čak 200 kuna mjesečno za sanaciju Uljanika, privatne gubitaške tvrtke, i to samo u prvoj fazi. 

 

Lovrinčević

Intervencije u PDV su skup način dostavljanja kupovne snage najsiromašnijima.

Milijunske koristi strancima
Predstavljeno prekrajanje sustava u drugom koraku otvara još nekoliko ozbiljnih pitanja. Dok su intervencije u porez na dohodak ili niži PDV na struju značile razmjerno dizanje raspoloživog dohotka domaćem stanovništvu, sada će bitne koristi imati nerezidenti, poput turista ljeti. Po procjenama, moglo bi se raditi o oko 180 milijuna kuna godišnje na štetu proračuna. Posebna je priča porezno definiranje kategorije "svježe". Što je to svježe meso ili povrće, na prvi pogled je jednostavno i svima jasno.

U praksi i ne baš; meso može biti svježe, rashlađeno, rasjeckano, rezano, sjeckano, mljeveno, a povrće svježe, cijelo, sjeckano, svježe, ali pripremljeno za potrošnju ili kuhanje…

"Hrana je vrlo heterogena kategorija i tehnički će biti zahtjevna prilagodba koja će tražiti značajnu potporu i koordinaciju veterinarskih, sanitarnih i ostalih službi s poreznom upravom da ne dođe do zlouporaba", ističe ekonomist Željko Lovrinčević. Primjerice, da zamrznuto meso koje se uvozi tik prije granice naglo ne "postane" rashlađeno pa se, umjesto po 25 posto, oporezuje se s 13 posto.  "Selektivna rasterećenja na pojedinim kategorijama PDV-a na hranu su dosta su skup način dostavljanja kupovne snage do najsiromašnijih rezidenata i zemlje se rijetko odlučuju na takva rješenja.

 

523 kune

godišnja je ušteda za kućanstvo od nižeg PDV-a na hranu

Ona su tehnički zahtjevna, kompliciraju porezni sustav, a ujedno otvaraju mogućnost zlouporaba", kaže Lovrinčević. On smatra da je trebalo nastaviti prošlogodišnji smjer s filozofijom smanjenja troškova inputa, poput PDV-a na plin ili živih životinja koje se koriste u proizvodnji hrane. Kad se priči dodaju upitni benefiti radnika od ukidanja doprinosa za zaštitu na radu i za zapošljavanje jer većina tvrtki ugovara neto plaću pa neće imati obvezu radnicima preusmjeriti te uštede, za prosječnog građanina rezultat poreznih promjena je skroman. 

Ništa bez rezanja rashoda
Rješenja Vlade direktno odražavaju izostanak reformi i ušteda. U slagalici nedostaje ključni komad: porez na imovinu kao prihod lokalne države bez kojeg nema rasterećenja dohotka. Bez rezanja rashoda, obuzdavanja rastućih apetita privilegiranih skupina i upumpavanja javnog novca u tvrtke poput Uljanika, 50 kuna mjesečno najbolje je čemu se možemo nadati. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Tek kad DORH optuzi aktivnog visokog duznosnika, kad zatrazi skidanje imuniteta i uhicenja ministara, onda ce se ovo moci nazivati drzavom, pravnom drzavom.

I svakako trebaju odgovarati oni koji su u ime drzave potpisali jamstva Uljaniku, a nisu poduzeli sve potrebne mjere nadzora trosenja novca za koji se jamcilo da ne dodje do situacije da se ta jamstva protestiraju ili da nr dodje do situacije da se od protestiranja jednih jamstava drzava mora spasavati davanjem drugih jamstava ili zive love.
Te individue moraju odgovarati i ima nacina da odgovaraju. Kad bi DORH radio svoj posao na pravoj razini. Kad bi proganjao kriminalne glavesine ove drzave, stupove drustva.

Nevjerovatno je da se u organizaciji koja ima dovoljno drskosti da se naziva drzavom uopce razgovara o spasavanju Uljanika, a da uprava istog nije smijenjena i uhicena zbog gospodarskog kriminala. Vec su oni ti koji predvode dovodjenje svog pajde kojeg Finska proganja zbog muljaza s preuzimanjem firmi gore. Nevjerovatno. Sramota. Spaliti takvu smrdljivu i usljivu drzavu.
Nema nacina da normalnim nekriminalnim poslovanjem natucete onolike milijarde gubitaka. Nema sanse. Tamo treba uci krim policija, porezna, sve moguce financijske CSI sluzbe i procesljati sve pa da sve lijepo vidimo.

Tematski sklopovi interesa našeg ministra financija su:sport i priljev inozemnog kapitala a nedostatnost domaće štednje. Niti u jednom znanstvenom radu nije obrađivao porez i poreznu reformu!
Što onda očekivati od njega i njegovih suautora raznih znanstvenih radova?????!!!!

New Report

Close