Uspjeh Vatrenih otkočio novčanike

Autor: Ana Blašković , 17. srpanj 2018. u 11:14
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Za prvenstva je u zemlji potrošeno 9,28 mlrd. kn.

Nogometna euforija prelila se i na novčanike; dan uoči utakmica i na dan samih okršaja potrošnja u trgovini na malo bila je veća u prosjeku između 11 i 15 posto. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj je potrošeno 9,28 milijardi kuna, a posebno trljaju ruke ugostitelji kojima je rekordan bio dan polufinalnog sraza s Engleskom s rastom prometa od 17 posto, objavila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Iz HGK ističu da su velika sportska natjecanja, poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, značajan impuls gospodarstvu kroz povećanu potrošnju. I do 10-ak posto veća potrošnja bilježi se najviše kod televizora, sportske opreme, navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (poput čarter letova) i u kategoriji hrane i pića, prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića.“Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isto razdoblje lani bila je povećana, osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku između 11 i 15 posto”, kaže direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na temelju podataka o fiskalizaciji u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja 2018. za trajanja prvenstva. Usporedbe radi, u istih je mjesec dana 2017. promet u trgovini na malo bio manji 4,5 posto, pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije.

 

879 milijuna

kuna fiskalizirali su ukupno ugostitelji od 15. lipnja do 15. srpnja

Ugostitelji su ukupno fiskalizirali 878,8 milijuna kn, 3% više nego lani. Na dan utakmica promet im je u prosjeku rastao 10-ak posto i više, rekord je ostvaren na dan polufinala (17%), dok je u vrijeme borbe za pehar koju su ipak odnijeli Francuzi promet bio 13% bolji nego lani.ab

Komentari (1)
Pogledajte sve

Opet reketarska uhljebana od HGK prepričava podatke Porezne uprave i DZS-a? Do kada?

New Report

Close