Urbanoj aglomeraciji Split 63 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2016. u 13:01
Foto: Grad Split

Jedinstvena suradnja svih gradova i općina na ovom projektu.

„Ovo je doista golem uspjeh, jer smo došli u poziciju do 2020. godine za razvoj Splita i okolnih gradova i općina povući gotovo 63 milijuna eura iz EU fondova. Ovo je rezultat velikog i neumornog rada Službe za gospodarstvo i europske fondove Grada Splita koju vodi Ela Žiži, te Ane Jerkunice, savjetnice za europske fondove.

Naravno, zahvaljujem se i splitskom Sveučilištu koje je dalo veliki doprinos, kao i našim susjednim gardovima i općinama koji su dali veliki obol u pripremi projekta“, kazao je Ivo Baldasar, gradonačelnik Grada Splita na konferenciji za medije koja je danas održana povodom činjenice da je Grad Split, kao nositelj projekta Urbane aglomeracije Split, dobio odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prema kojoj je Urbana aglomeracija Split odabrana za područje provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u iznosu od 62,7 milijuna eura.

„Za primjer konkretnog djelovanja, odnosno financiranja putem ITU mehanizma mogu navesti tvrtku „Promet“. S tim sredstvima ne samo da možemo preseliti tvrtku na Dračevac i sagraditi novu garažu, nego možemo nabaviti i nove autobuse, čak više od planiranog broja“, naveo je splitski gradonačelnik. 
Na konferenciji, za novinare održanoj u zgradi splitske Gradske upravi,  nazočili su i Goran Kovačević zamjenik splitskog gradonačelnika, gradonačelnici i načelnici gradova i općina koje ulaze u obuhvat Urbane aglomeracije Split: Kaštela, Sinj, Solin, Trogir, Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Muć i Podstrana. Bio je tu i dr.sc. Marko Rosić, prorektor Sveučilišta u Splitu koje je prošle godine potpisalo sporazum s Gradom Splitom o izradi Strategije razvoja Urbane aglomeracije.

Zamjenik splitskog gradonačelnika Kovačević istaknuo je kako ga je posebno radovala jedinstvena suradnja svih gradova i općina na ovom projektu.
„Bez obzira na različite političke vlasti u gradovima i općinama, svi smo se zajednički uhvatili za isti štap. Grad Split se ne može samostalno razvijati, te mora biti lokomotiva razvoja naše regije.

Što se tiče rada Partnerskog vijeća za urbanu aglomeraciju,  u samo godinu dana održano je preko 30 različitih sastanaka, na kojima je sudjelovalo preko 800 predstavnika iz javnog i privatnog sektora, uključujući i predstavnike splitskog Sveučilišta“, kazao je Kovačević.

Okupljenima se obratila Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove pojasnivši kako je“ ITU mehanizam novi instrument za privlačenje EU sredstava“. 
„Riječ je o velikom uspjehu i s pravom svi možemo biti ponosni. Sigurna sam da ćemo uspješno privući sredstva kako bi smo ravnomjernije razvijali gradove i općine naše županije“, kazala je, između ostalog, Kristina Križanac vršiteljica dužnosti gradonačelnice Sinja.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close