Uprava Podravke sije strah protiv nas, vidi se da u životu nisu ni u 
što uložili 
ni kunu svog novca’

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2017. u 17:51
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podravku, kao kompaniju, ali i njenu upravu, dioničare, proizvode i zaposlenike uvijek je cijenio i to javno isticao, pa otud potiče i interes da Atlantic otkupi državni udio u kompaniji.

Predsjednik uprave Atlantic grupe, Emil Tedeschi, u intervjuu za Večernji list govorio je o interesu za preuzimanje Podravke u Atlantic grupi.

"Moram reći da me žalosti negativan PR usmjeren na Atlantic, koji dolazi iz Podravke. U redu je hvaliti svoje, ali nije korektno podmetati krive podatke koji su, dapače, javni i lako provjerljivi jer obje naše kompanije kotiraju na Zagrebačkoj burzi. Svako je takvo iskrivljavanje podataka neprofesionalno, neprimjereno pa i neozbiljno. Ja smatram da Podravka ima iznimnu industrijsku tradiciju i kvalitetne brendove koji imaju duboke korijene na ovim prostorima i šire", rekao je Tedeschi.

Podravku, kao kompaniju, ali i njenu upravu, dioničare, proizvode i zaposlenike uvijek je cijenio i to javno isticao, pa otud potiče i interes da Atlantic otkupi državni udio u kompaniji. Bilo je to još 2009. godine. "Tada je čelnik HSS-a javno ucijenio bivšu premijerku Kosor opstankom koalicije ako pristane na prodaju državnog udjela u Podravki. Ovaj put smo, pak, dobili reakciju u formi okrenute pile i poluozbiljnog komentara sadašnjeg predsjednika uprave Podravke da je, “ako bi Tedeschi htio prodavati svoj većinski udjel, Podravka zainteresirana kupiti Atlantic.” Neobična je takva šeretska „ponuda“, a bez ijednog argumenta i pozitivne činjenice o kompaniji koju bi navodno kupio. Naprotiv, pokušava se umanjiti Atlantic grupa i 25 godina našeg rasta, povećanja vrijednosti za dioničare od izlaska na Burzu prije deset godina, velikih i značajnih akvizicija, lansiranja novih proizvoda, internacionalizacije poslovanja, transparentnosti rada, otvorenosti prema javnosti…", kazao je Tedeschi.

Podravkom se, kaže, može bolje upravljati, ali priče da Atlantic ima financijskih problema i da je visoko zadužen, smatra neodgovornim i neutemeljenim tvrdnjama. "Cijena kapitala koju plaćamo među najboljima je u ovom dijelu Europe. U 15 godina vlastiti smo kapital povećali više od 20 posto godišnje, dok je to u Podravki dva posto. U istom smo razdoblju dioničarima isporučili tri puta više dividende nego Podravka. Ne očekujem da moramo svakome biti simpatični, ali mora postojati odgovornost u iznošenju objektivnih podataka javnosti. A objektivan je podatak i čvrsta činjenica da Atlantic grupa ima veći ukupni prihod, veću operativnu i neto dobit i veću tržišnu kapitalizaciju od Podravke", kazao je Tedeschi.

"Evidentno uprava Podravke nastoji stvoriti atmosferu straha od potencijalnog strateškog ulagača kao što smo mi, u slučaju da država proda svoj udjel, djelomično ili u cijelosti. To je, naravno, apsolutno besmisleno. Nitko neće micati Podravku iz Koprivnice, nitko neće gasiti nešto što je kvalitetno i što je spreman platiti po fer tržišnoj cijeni, a riječ je o milijardama kuna. Takav strah može sijati samo netko tko u životu nije uložio kunu vlastita novca", kazao je Tedeschi za Večernji list

U različitim je prilikama Atlantic razgovarao s članovima Vlade, ali ništa još nije nominirano za prodaju, kazao je. "Međutim, u proračunu za ovu godinu stoji planiranih 1,5 milijardi kuna prihoda od privatizacije. Vjerujem da ima mudrosti državne administracije u vezi sa strategijom upravljanja ukupnom državnom imovinom. I ne vidim razuman problem da se proda jedan udjel u Podravki", rekao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pravi se javio, ti Emile, kao ulazes, svoj novac??!!

kako nije uložio … evo neki dan g. Mršić kupio 50 dionica podravke

New Report

Close