Unicef opremio kabinete za pedagogiju na pet fakulteta

Autor: Lucija Špiljak , 12. prosinac 2021. u 22:00
Novi inkluzivni kabinet na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu/Miljenko Hegedić

Studenti će usvajati suvremene inkluzivne metode za budući rad s djecom.

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nedavno je predstavljen novo-opremljen inkluzivni kabinet u kojem će studenti usvajati suvremene inkluzivne metode za budući rad s djecom rane i predškolske dobi.

Zahvaljujući donaciji od 350.000 kuna tvrtke Kaufland Hrvatska k.d, UNICEF je opremio pet inkluzivnih kabineta za pedagogiju na Učiteljskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te Fakultetima za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Analiza inkluzivnosti studijskih programa koju je UNICEF proveo u suradnji s pet spomenutih fakulteta pokazala je, između ostalog, da postojeće učionice u kojima se obrazuju odgojitelji i nastavnici ne podržavaju u potpunosti inovativne nastavne metode koje vode boljim obrazovnim ishodima, razvoju i integraciji djece s teškoćama u razvoju i drugih skupina djece suočene s raznim izazovima u uključivanju u obrazovanje.

Stoga su obje organizacije kroz ovu inicijativu odlučile podržati unaprjeđenje kvalitete odgoja i obrazovanja sve djece, a posebno djece s teškoćama u razvoju, djece s problemima u ponašanju i djece pripadnika romske nacionalne manjine.

350

tisuća kuna vrijedna je donacija Kauflanda Hrvatska Unicefu

U inkluzivnim kabinetima godišnje će se educirati 1500 odgojitelja i 1500 učitelja razredne nastave, što predstavlja značajan doprinos za sve buduće generacije djece u Hrvatskoj.

“Kvalitetno obrazovanje za svakog učenika preduvjet je ravnopravnom uključivanju u društvo i aktivnom sudjelovanju u europskom okružju u kojem živimo. Stoga ne može postojati uspješan odgojno-obrazovni sustav koji ne prepoznaje rješavanje pitanja inkluzivnog obrazovanja za sve.

Kako bi kvalitetan inkluzivni odgoj i obrazovanje bio osiguran neophodne su brojne pretpostavke. Jedna od najvažnijih jest nastavnik. I zato Ministarstvo znanosti i obrazovanja podupire sve aktivnosti i inicijative u okviru ovog programa”, rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Inkluzivni kabineti sadrže didaktičku i pedagošku opremu i pomagala, osnovnu opremu za senzornu integraciju kao što su taktilni zid, senzorni set za stimulaciju njuha i vidnih osjetila, set za disleksiju, senzorne lopte, taktilni diskovi i svjetleće led ploče.

Osim u Zagrebu, kabineti su opremljeni u Osijeku, Puli, Splitu i Rijeci/Miljenko Hegedić

Također sadrži namještaj te softver za tehnologiju za potpomognutu komunikaciju (asistivnu tehnologiju) koji budućim odgojno-obrazovnim stručnjacima omogućava praktičnu nastavu i učenje inovativnih nastavnih metoda za rad s djecom i inkluzivno obrazovanje.

Dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Siniša Opić, istaknuo je visoko obrazovanje kao društveno dobro i nezamjenjiv resurs koji se mora temeljiti na načelima izvrsnosti i visokih standarda kvalitete, kako bi doprinio odgajanju generacija koje će promovirati i živjeti inkluzivne vrijednosti.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo poručila je da sve budućnosti trebaju mogućnosti.

“Kako bi sva djeca, a posebno ona najranjivija, napredovala i jednog dana postala ravnopravni članovi društva zajedničkim snagama im moramo osigurati mogućnosti za obrazovanje. Samo kvalitetno educirani stručnjaci mogu osigurati da svako dijete dobije potrebnu podršku za razvoj i učenje, u podržavajućem okruženju. Ovo je ulaganje koje ima dugoročni značaj za sve buduće generacije”, zaključila je Castillo.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close