Unazad gotovo šest godina nije ostvareno toliko spajanja i akvizicija u regiji

Autor: Marija Crnjak , 24. veljača 2022. u 07:00
Kad je Hrvatska u pitanju, u deset najjačih transakcija spada prodaja trgovačkog lanca opreme za kućne ljubimce /PD

Ulagače više ne brine ni pandemija, kao ni inflacija i nestabilno tržište energenata.

Vrijednost transakcija spajanja i preuzimanja u regiji srednje i istočne Europe najveća je u posljednjih pet godina, a ulagače više ne brine ni pandemija, kao ni inflacija i nestabilno tržište energenata, pokazalo je najnovije izvješće konzultantske kuće Mazars napravljeno u suradnji s Mergermarketom.

Publikacija pokazuje porast broja i vrijednosti realiziranih transakcija u regiji na 889 u 2021. godini, što je povećanje od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna vrijednost realiziranih transakcija također je bila veća, s ukupnom vrijednosti transakcija od 67,5 milijardi eura. To predstavlja povećanje od 41 posto u odnosu na 2020. godinu i najveća je ukupna vrijednost realiziranih transakcija od 2016. godine.

Niz iznad 100 milijuna eura
Glavne zvijezde transakcija u regiji Adria, gdje spada i Hrvatska, su tehnološke i IT kompanije, pri čemu je značajan i trend konsolidacije sektora zdravstvenih usluga te transakcije u turističkom sektoru.

“M&A tržište u Adria regiji se kreće sukladno trendovima u regiji. Također, na tržištu je sve značajniji broj transakcija koje se odnose na prodaju obiteljskih kompanija, osnovanih u razdoblju prelaska zemalja regije na tržišno gospodarstvo, u kojima trenutni vlasnici nemaju nasljednika koji bi mogao nastaviti obiteljski posao. Očekujemo nastavak ovog trenda i naredne godine”, istaknuo je Andrija Garofulić, partner financijskog savjetovanje Mazarsa u Hrvatskoj

U 2021. godini Adria regija sklopila je 74 posla vrijedna ukupno 4,4 milijarde eura, što je 2,5 puta više nego u 2020. Realizirano je deset transakcija vrijednih iznad 100 milijuna eura, a najveća je bila kupnja Slovenske Nove Kreditne Banke Maribor od strane OTP banke za ukupno 900 milijuna eura.

Kad je Hrvatska u pitanju, u deset najjačih transakcija regije koje uključuju američki kapital spada prodaja trgovačkog lanca opreme kućne ljubimce Pet Network International fondu A&M Capital za 260 milijuna eura.

Garofulić

Na tržištu je sve značajniji broj transakcija koje se odnose na prodaju obiteljskih kompanija, osnovanih u razdoblju prelaska zemalja regije na tržišno gospodarstvo, u kojima trenutni vlasnici nemaju nasljednika.

Druga najvrednija transakcija u regiji s kapitalom UK bila je prodaja poslovanja smrznute hrane hrvatske Fortenove kompaniji Nomad Foods Limited za 615 milijuna eura. U sektoru distribucije energije važno je stjecanje 75 posto udjela u hrvatskom APIOS-u od strane grčkog Motor Oil-a za 10 milijuna eura.

U čitavoj regiji, prve četiri zemlje po broju realiziranih spajanja i preuzimanja u 2021. bile su Poljska (s ukupno 192 transakcije), zatim Rusija (146), Austrija (119) i Češka (86). Što se tiče ukupne vrijednosti transakcija, Rusija je na prvom mjestu s objavljenim transakcijama u ukupnom iznosu od 20,4 milijarde eura, što je 15% više u odnosu na 2020.

Austrija, Poljska i Češka zauzele su drugo, treće i četvrto mjesto. Ističe se Češka Republika s ukupnom vrijednošću ugovora gotovo četverostruko na godišnjoj razini na 10,3 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući samo jednom tehničkom ugovoru.

Privlačnost za strance
Izvješće pokazuje da je regija i dalje privlačna destinacija za međunarodne ulagače. Zabilježen je značajan porast i u obujmu i u vrijednosti prekograničnih M&A transakcija, pri čemu je vrijednost objavljenih ulaznih transakcija (uključujući Rusiju) skočila za 36 posto i dosegnula 32,5 milijardi eura.

U analizi se ističe i aktivnost fondova privatnog kapitala. Potaknuta rekordnim financijskim sredstvima koja su na raspolaganju kako na domaćem tako i na međunarodnim tržištima, ukupna vrijednost ulaganja fondova privatnog kapitala skočila je 63 posto i dosegnula ukupno 10,4 milijarde eura, došavši na najvišu razinu od 2015. Broj transakcija je naglo porastao, za čak 46 posto, sa 130 transakcija u 2021. umjesto 70 u prethodnoj godini

Komentirajte prvi

New Report

Close