Umirovljenici od Vlade traže uvođenje 13. mirovine

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2023. u 10:57
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Kad odeš u trgovinu, cijene skaču s 2 na 3 eura. Ti iznosi koje će umirovljenici dobiti je većinom inflacija već pojela tako da oni s tim neće napraviti puno. Tražimo već duže vrijeme da se indeks za usklađivanje mirovina povisi na 100 posto i tražimo 13. mirovinu, ističe Fortuna.

Višnja Fortuna, predstavnica Matice umirovljenika Hrvatske gostovala je na N1 televiziji i komentirala Vladin novi dodatak za umirovljenike.

“Ovo je sad peti dodatak Vlade koji je kroz ovo teško vrijeme jako puno značio. Vidim da se ranjive skupine nisu zaboravile i izostavile. Svaki put je iznos nešto malo veći. To je nešto s čim će se krenuti od 1.4., a taj dodatak je posebna pomoć i odvojen je od mirovine. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 581 euro. Vlada koliko toliko cijene drži pod kontrolom”, rekla je predstavnica Matice umirovljenika RH Višnja Fortuna.

“Kad odeš u trgovinu, cijene skaču s 2 na 3 eura. Ti iznosi koje će umirovljenici dobiti je većinom inflacija već pojela tako da oni s tim neće napraviti puno. Tražimo već duže vrijeme da se indeks za usklađivanje mirovina povisi na 100 posto i tražimo 13. mirovinu. Moram reći da smo se navikli da ima sluha, ali da to traje”, rekla je te navela da je umirovljenicima s najmanjim mirovinama najteže, ali da nijednom umirovljeniku nije lako.

“Negdje mora postojati granica. Svim građanima je teško, ali naravno da je umirovljenicima najteže. Ne bismo htjeli da nauštrb umirovljenika netko nešto ne dobije. To je zapravo njihov novac, oni su cijelog života izdvajali i radili, ali pogledajte kako žive umirovljenici u Sloveniji, a kako ovdje”, rekla je te je dodala: “U ovim trenucima inflacije, realna vrijednost mirovine pada. Vlada je jako brzo reagirala na naš zahtjev dopunskog zdravstvenog i to je bilo vezano za umirovljenike s posebnim uvjetima i pravima. Za vrijeme vlade Jadranke Kosor naknada je bila smanjena, ali je sad vraćena. Zaista se trude. U međuvremenu su i riješene obiteljske mirovine. Povećane su za 10 posto, a najmanje mirovine su povećane najniže mirovine. Zaista se radi puno, a i mi tražimo puno. Sporo se rješava, ali se rješava”.

Fortuna navodi kako su umirovljenici do sad posao morali tražiti sami.

“Bili su potpuno sami u tome bez pomoći institucija, a sad to ide preko Zavoda za zapošljavanje. To je važno jer postoji evidencija gdje koji umirovljenik radi, oni na neki način više nisu sami i imaju savjetnika za umirovljenike. Po mojem zadnjem podatku, zaposlilo se 24 tisuće umirovljenika. Imam osjećaj da smo na taj način dali poštovanje umirovljenicima”, rekla je.

Za kraj kaže kako vrlo često dobiva pitanje zašto umirovljenici rade.

“Ja ću ponoviti: Naši umirovljenici s velikim iskustvom mogu jako dobro naći. Sad je bitno da što duže ostaneš u svijetu rada, ali to treba napraviti tako da toj osobi to što bolje odgovara. Bilo bi odlično da kao u SAD-u umirovljenici uče mlade koji tek dođu na posao”, zaključila je.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close