Jednoj skupini građana ušteda od čak 80 milijuna kuna godišnje

Autor: Darko Bičak , 04. rujan 2021. u 09:11
Više ne trebaju plaćati upravne pristojbe za npr. upis obrta u registar/MARIN TIRONI/PIXSELL

Uredbom o tarifi upravnih pristojbi smanjuje se broj tarifnih brojeva s 95 na 58.

Početkom rujna stupila je na snagu nova uredba o tarifi upravnih pristojbi, kojom se, među ostalim, ukidaju neke pristojbe poput one za upis obrta u Obrtni registar ili za upis u registar povlastica, a poslovni sektor financijski rasterećuje za oko 80 milijuna kuna godišnje.

Kako su izvjestili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uredbom o tarifi upravnih pristojbi smanjuje se broj tarifnih brojeva s 95 na 58, temeljem zaključka Vlade kojim je prihvaćen Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja.

Najznačajnija je izmjena u dijelu Općih pristojbi da se za rješenja za koja nije propisana posebna pristojba i žalbe protiv rješenja više ne plaćaju upravne pristojbe pred tijelima državne uprave, upravnim tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave i pravnim osobama s javnim ovlastima u obavljanju povjerenih poslova državne uprave.

Ukidaju se tako pristojbe iz pojedinih posebnih područja, i to: gospodarske pristojbe, pristojbe u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe u postupcima stjecanja nekretnina, pristojbe za zaštitu kulturne baštine te pristojbe za zaštitu tržišnog natjecanja.

Od pristojbi za obavljanje djelatnosti ukidaju se pristojbe za upis obrta u Obrtni registar u iznosu 250 kuna, za upis u registar povlastica i za izdavanje povlastice u iznosu od 250 kuna, za upis promjena u Obrtni registar u iznosu od 150 kuna te za ovjerenu presliku rješenja o upisima promjena u Obrtnom registru u iznosu od 40 kuna.

Ostaju pristojbe za izdavanje rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 300 kuna te  za izdavanje rješenja o priznavanju pojedinih dijelova inozemne stručne kvalifikacije o stečenom majstorskom zvanju u iznosu od 150 kuna.

Djelomično se ukidaju i pristojbe iz područja unutarnjih poslova, prometne pristojbe, pristojbe u području zdravstva i pristojbe za zaštitu okoliša. Vrijednost ukinutih pristojbi procjenjuje se na milijuna kuna godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close