Udružili se trgovci koji ne prodaju hranu, zazivaju i digitalni porez

Autor: Jadranka Dozan , 29. ožujak 2020. u 22:00
Denis Ćupić, prvi čovjek tvrtke koja upravlja centrom Westgate/Davor Puklavec/PIXSELL

Među tvrtkama koje su zbog krize inicirale zajednički nastup prema državi su mahom veliki centri poput Westgatea, Ikee, City centra, Emmezete.

Ne bi li dobili na glasnosti u pritiscima prema Vladi za izdašniju pomoć gospodarstvu nego što je u ovom koraku ona predvidjela, poduzetnici zbijaju redove.

Uz bujanje sljedbenika inicijative Glas poduzetnika, pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca zasebnu su Koordinaciju za artikuliranje specifičnih problema i potreba za jačom državnom potporom inicirali poduzetnici u trgovini neprehrambenim proizvodima koji su izrazito pogođeni izvanrednim režimom poslovanja, odnosno zabranom rada zbog epidemije.

Osnivanje te Koordinacije iniciralo je 15-ak poduzetnika koji predstavljaju oko 25% branše, a to su mahom veliki centri poput Westgatea, Ikee, City centra, Emmezete.

Teška kriza – dobra prilika

U trgovini neprehrambenim proizvodima u Hrvatskoj radi oko 80.000 ljudi, a Denis Ćupić, prvi čovjek tvrtke koja upravlja centrom Westgate, procjenjuje da je na taj segment trgovine navezano još oko 35.000 zaposlenih; od oglašivačke industrije do djelatnosti održavanja, čišćenja i drugih.

Razni profili neprehrambenih trgovina time su de facto drugi poslodavac u Hrvatskoj i važni kontributori PDV-a i drugih poreza. Kako većina trgovina ne radi, mnogima je ugrožen opstanak. Budući da velike posljedice trpi dobar dio poslovnog sektora, država će morati duboko zagrabiti u državnu blagajnu, ali u poslovnoj zajednici kažu kako je to možda i prilika da se, među ostalim, javni sektor učini upravljački efikasnijim i racionalnijim.

Vlada je za idući tjedan najavila novi set mjera za gospodarstvo, no pita li se trgovce neprehrambenim proizvodima, mimo “popravljanja i podebljavanja” glavnog seta poreznih i drugih mjera, određenu pomoć poduzetništvu mogla bi i morala osigurati i kroz rezanje niza nameta u domeni javnih poduzeća.

Predlažu da se npr. naknade za zaštitu voda nakon potpunog ukidanja za vrijeme u kojemu ne mogu poslovati u drugom koraku prepolove. Isto traže i za mrežarine za električnu energiju te razne komunalne naknade na razini JLS-a, poput odvoza otpada. Tako bi se javna i komunalna poduzeća prisilila i na racionalnije upravljanje.

Žele austrijski model

Pored toga, budući da će dobar dio trgovaca na postojeću robu ukidanjem zabrane rada ostvariti minuse jer će ih morati nuditi uz popuste, trgovci priželjkuju i pomoć po uzoru na Austrijance, gdje je država obećala pokriti do 15% tih gubitaka. Iako dio neprehrambenih trgovaca otprije ima ili je otvorio i online prodaju, u smislu web prometa daleko je zastupljeniji inozemni šoping.

To potencira i pitanje digitalnog oporezivanja jer taj porez danas izmiče zemljama kupaca, a Čupić u njemu vidi prostor za pomoć domaćoj trgovini.

Za to postoji direktiva EU koja omogućuje naplatu PDV-a preko određenog iznosa uvoza putem platformi poput Amazona ili Alibabe. U Austriji se, kaže, radi na uvođenju digitalnog poreza. To bi bila jedna od brzo provedivih mjera koje bi stvorile fond sredstava koja bi se mogla usmjeriti na pomoć trgovcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close