Udruženje drvara HGK ne želi o prijavi AZTN-u za udruživanje u kartel

Autor: Marija Brnić , 23. lipanj 2021. u 22:00
U prijavi se upozorava na manipuliranje dodjelom sirovine/Marijan Sušenj/PIXSELL

Požgaj je dokumentirao i priložio zapise i video snimke sastanaka članova Povjerenstva za provedbu Pisma razumijevanja.

Kao što je i najavio, prošli tjedan Nikola Požgaj predao je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja prijavu Hrvatskih šuma i Hrvatske gospodarske komore i njezinog Udruženja drvno-prerađivačke industrije, zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju i, kako tvrdi, njihovog kartelnog djelovanja.

Na oko 600 stranica dokumentirao je i priložio zapise i video snimke sastanaka članova Povjerenstva za provedbu Pisma razumijevanja, dokumenta kojim je uspostavljen model raspodjele drvne sirovine među proizvođačima, a u tom tijelu, koje je raspravljalo i o slučaju njegovih tvrtki kojima za ovu godinu nisu dodijeljene kvote, sjede čelni ljudi Hrvatskih šuma i Udruženja.

Oni su, kako tvrdi Požgaj, mimo Poslovnika o radu Udruženja i internih akata Hrvatskih šuma, te zakona o tržišnim odnosima, donosili odluke o rezultatima javnog natječaja Hrvatskih šuma i određivali status pojedinog ugovornog kupca.

Zapisnici sa sastanaka

Među ostalim, u prijavi AZTN-u Požgaj tvrdi da su svojim djelovanjem “utjecali na određivanje kvota proizvodnje ili prodaje, dijeljenja tržišta i kupaca, cijene drvne mase u Republici Hrvatskoj uključujući manipuliranje postupkom podnošenja ponuda, kao i protutržišno djeluju protiv drugih konkurenata”.

Priložio je i zapisnike sa sastanka koje je 8. veljače 2021. održalo Povjerenstvo, te drugih sastanaka iz kojih je, kako tvrdi, vidljivo kršenje članka 8. Zakona o tržišnom natjecanju, te se potvrđuje da se na sastancima ne razgovara o provedbi Pisma razumijevanja, nego se analiziraju rezultati natječaja i prigovori kupaca, određuju količine i cijene sirovine, te prava pojedinih kupaca, što po njemu pokazuje zlouporabu “elementa Pisma u modelu Povjerenstva” i stvaranje kartela.

‘Zastupamo interese svih’

Iz Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK dosad se nisu izjašnjavali o ratu kojeg Požgaj protiv raspodjele kvota već pola godine otvoreno vodi, a i sada ignoriraju prijavu AZTN-u i izravno prozivanje članova koji predstavljaju Udruženje u Povjerenstvu za kartelno i protupravno djelovanje.

a upit Poslovnog dnevnika predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK Igor Leščić odgovorio je kako je Udruženja drvne industrije i svih proizvođača te zastupanje interesa cjelokupne industrije.

“U skladu s time je između Hrvatskih šuma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK 2017. godine usuglašeno i potpisano Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca.

Pismo, koje je doneseno na sjednici Vijeća Udruženja kao rezultat suradnje Hrvatskih šuma, Udruženja i Ministarstva poljoprivrede, pridonijelo je transparentnom okviru za ugovaranje kupoprodaje sirovine.

Na osnovu Pisma razumijevanja Hrvatske šume raspisuju javni poziv o načinima i uvjetima prodaje drvnih sortimenata, a o spomenutom modelu je i AZTN 2019. godine dao pozitivno mišljenje.

Ovim putem još jednom ističemo kako smo kao Udruženje uvijek ozbiljno i savjesno razmatrali sve probleme naših članica te djelovali sukladno našim ovlastima, a tako ćemo nastaviti i dalje”, poručio je Leščić, ne ulazeći u detalje Požgajeve prijave, u kojoj on od AZTN-a traži i suspendiranje Pisma razumijevanja, te kažnjavanje svih koji su se, kako on tvrdi, udružili u kartel.

Komentirajte prvi

New Report

Close