Udruga zaštite potrošača: Karlovačka toplana i gradonačelnik manipuliraju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2013. u 10:22
Photo: Danko Fajt/Vecernji list

Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP) najavu pojeftinjenja grijanja u Karlovcu ocjenjuje manipulacijom Gradske toplane i Grada Karlovca.

Regionalna organizacija zaštite potrošača (ROZP) najavu pojeftinjenja grijanja u Karlovcu ocjenjuje manipulacijom Gradske toplane i Grada Karlovca jer je pred donošenjem zakon o tržištu toplinskom energijom po kojem će se cijene formirati tržišno, sukladno usuglašavanju hrvatskog zakonodavstva sa Europskom unijom i to s ciljem eliminiranja monopola, priopćio je jutros Upravni odbor ROZP-a.

Zakon o energiji iz listopada 2012. godine nalaže da se u roku od šest mjeseci moraju donijeti energetski zakoni vezani uz taj zakon, pa tako i zakon o tržištu toplinskom energijom. No Sabor to još nije učinio, a karlovačka Gradska toplana i gradonačelnik Jelić vješto su to iskoristili da u predizbornoj kampanji, i to izvan ložne sezone, smanje cijenu grijanja, ističe ta udruga zaštite potrošača. Pritom podsjeća i da je prošle godine Gradsko vijeće donijelo odluku o 30-postotnom povećanju tarife koja je sad smanjena.

Gradonačelnika Damir Jelić i direktor Gradske toplane Inoslav Latković su u petak 10. svibnja objavili na konferenciji za novinare da je Hrvatska energetsko regulatorna agencija odobrila njihov zahtjev za sniženjem tarifne stavke za snagu, i to za industriju i poslovne potrošače za 35 posto, a za građanstvo za 27 posto, i izračunali da će to donijeti godišnje uštede građanima od 380 do preko 900 kuna, a korisniku poslovnog prostora od primjerice 80 četvornih metara za oko 2300 kuna.

ROZP današnjim priopćenjem podsjeća da je temeljem zahtjeva Gradske toplane Gradsko vijeće 19. srpnja 2012. godine usvojilo Odluku o visini tarifnih stavki u toplinarstvu, kojom je cijena paušala (koju Toplana naziva „snaga“) povećana za trideset posto. Stoga je zahtjev za smanjenje cijene tih tarifnih stavki, koje je odobrila HERA, „apsurdan, omalovažavajući i predstavlja manipuliranje potrošačima“.

Također se zadnjih mjeseci pompozno najavljuje transparentnost Gradske toplane, pomoć za ugradnju brojila za mjerenje potrošnje toplinske energije, a činjenica je da zakon o tržištu toplinske energije u svom nacrtu nalaže da potrošači do 2014., najdulje 2016. godine, moraju imati mjerne instrumente i da će se Gradskoj toplani oduzeti dozvola za rad ako ne ispoštuje zakon.

U povodu poruke direktora Toplane Inoslava Latkovića građanima da ugradnjom kalorimetara ili drugih individualnih mjerila mogu uštedjeti na potrošnji energije, ROZP poručuje građanima da ne ugrađuju razdjelnike.

Do 2016. mjerne instrumente koji mjere potrošnju za svaku stambenu jedinicu moraju postaviti svi isporučitelji javnih usluga. U zemljama EU to su uradili na razne načne davatelji usluga uz državne subvencije, jedino se u Hrvatskoj i dijelom u Sloveniji taj teret prebacuje na potrošače, ističe se u priopćenju Regionalne organizacije zaštite potrošača (ROZP) Željko Tomašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close