Udruga Kreda prozvala Raiffeisen i Hypo banku zbog kamatnih stopa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2016. u 11:34
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga kreditnih dužnika Kreda, u četvrtak je prozvala Raiffeisenbank Austria Zagreb (RBA) i Hypo Alpe Adria Bank (HAAB) za zataškavanja kretanja kamatnih stopa.

U priopćenju Krede navodi se kako je RBA, "nakon javnog razotkrivanja nepravilnosti odnosno lažiranja kamatne stope prilikom konverzije kredita", klijentima odlučila ispraviti izračun i primijeniti pravilne kamatne stope. Kreda smatra da je tu riječ o očitom pokušaju zataškavanja ponude kredita u eurima.

U Kredi tvrde da tako postupaju i druge banke te da HAAB prilikom objave povijesnog kretanja kamatnih stopa u potpunosti izostavlja ponude iz kojih je jasno vidljivo da je kamatna stopa znatno niža od one koju je obračunavala dužnicima prilikom izračuna konverzije.

"Postavljamo pitanje HAAB-u i Hrvatskoj narodnoj banci kako je moguće da jedna ustanova nudi određeni proizvod, a onda isti ne uvrsti u povijesni pregled ponuda?", kaže se u priopćenju.

Ističe se kako ta dva slučaja samo povećavaju sumnju u zataškavanje kretanja kamatnih stopa i ponude eurskih kredita. Kreda stoga poziva HNB da provjeri i javno se očituje o tim nepravilnostima. 

U kredi tvrde kako svakodnevno primaju informacije klijenata HAAB-a da je banka počela uvažavati prigovore te zakonom propisane pogodnosti, ali samo za one koji su prigovor uputili i po nekoliko puta. Zaključuju stoga da HAAB na taj način iskorištava nedostatke zakona i  inertnost HNB-a jer je, ističu, očigledno da korisnik kredita i dalje mora biti financijski i pravni stručnjak da bi ostvario zakonom propisane pogodnosti.

"Kako je moguće da u Hrvatskoj banke kontinuirano krše i izigravaju zakone, da je u javnost plasirano toliko dokaznog materijala koji to dokazuje, a nadzorno tijelo na čelu s guvernerom Vujčićem šuti? Što točno banke u

Hrvatskoj moraju napraviti da bi ih se konačno sankcioniralo?", pitaju se u udruzi Kreda.

Komentirajte prvi

New Report

Close