Udruga Franka u petak organizira novi prosvjed ispred Vlade

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2015. u 12:55
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Udruga Franak u ponedjeljak je najavila kako će u petak, 3. srpnja, održati prosvjed na Markovom trgu na kojem će iskazati nezadovoljstvo “zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine”.

Udruga Franak u ponedjeljak je najavila kako će u petak, 3. srpnja, održati prosvjed na Markovom trgu na kojem će iskazati nezadovoljstvo "zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine".

"Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne moćnika. Ministar financija Boris Lalovac se već pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti?", pitaju predstavnici Udruge Franak koji su "ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona".

Ističu i kako nedopustivim smatraju da banke, pravomoćno optužene za nezakonito poslovanje, izmjenjuju zakon prema vlastitim interesima, "a upravo su one dovele korisnike kredita u švicarskim francima u situaciju u kojoj više ne mogu plaćati rate kredita u iznosima koje im optužene banke dirigiraju".

"Zašto uopće i mijenjati zakon, kada je cijeli bankovni sektor, posebice HUB, iznad zakona u Hrvatskoj? Njihovu štetu snose samo građani, a zakonodavna vlast im otvara nove puteve za njihovo nezakonito poslovanje", smatraju u Udruzi Franak.

Za ministra Lalovca i državne institucije kažu, pak, kako se "njihov doprinos može prikazati činjenicom da se građani i Udruga Franak moraju samostalno boriti protiv dokazanih nezakonitosti banaka", odnosno da je apsurdno da oni moraju podizati tužbe "i voditi sve pravne bitke u ime onih koji su za to visoko plaćeni".

"Nažalost, mi više nemamo niti minimum povjerenja u naše institucije koje su zakazale na svim mogućim razinama. Sve smo uvjereniji kako je ministar Lalovac samo 'as u rukavu' u SDP-ovoj kampanji za parlamentarne izbore jer nigdje ne vidimo volju da se ovaj problem zaista rješi. Informacija o usvajanju prijedloga od strane HUB-a i PBZ-a tome ide u prilog", zaključuju iz Udruge Franak.

Vlada je prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima uputila Saboru sa sjednice održane 11. lipnja. Tim se izmjenama predlaže smanjenje stope zakonskih zateznih kamata za odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovaca i osoba javnog prava sa sadašnjih 15 posto na 10,14 posto, a za poslovne transakcije između poduzetnika i poduzetnika i osobe javnog prava u kojima je osoba javnog prava dužnik novčane obveze sa sadašnjih 12,14 posto na 10,14 posto, dok će se za građane visina stope zakonskih zateznih kamata sniziti sa sadašnjih 12 posto na 8,14 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close