U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguće je uvođenje online nastave

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2020. u 09:19
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisji “U mreži Prvog” HRT-a kako su nove mjere protiv pandemije zaraze koronavirusom napravljene u skladu sa situacijom koja je trenutačno u Hrvatskoj te bi trebale pokazati  rezultate. Dodala je da sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji.

Bubaš je naglasila kako Nacionalni stožer civilne zaštite prati mjere i u drugim državama te se pokazuje da svi razmišljaju na istom tragu.

– Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli. Voljela bih kada bismo se mogli svi zajedno pridržavati tih mjera i raditi na tome da brojevi budu manji, naglasila je.

Poručila je kako je veća vjerojatnost da se u zimskim danima zaraza više širi jer se nalazimo u zatvorenim prostorima te treba paziti kako virus ne bi prenijeli na starije članove obitelji. Kazala je da je specifičnost Hrvatske jer tri generacije žive pod istim krovom.

– Svatko od nas treba promisliti što može učiniti da bi zaštitio svoje bližnje. Štiteći tako svoje članove obitelji, radimo dobro za sve nas. Tako će biti manje hospitaliziranih, te manje ljudi na respiratoru, pa je za očekivati da će biti i manje umrlih, poručila je Bubaš.

U Zagrebu 558 novozaraženih

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu. Takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Poručio je kako sustav čini sve što treba, ali sve ovisi o samim pojedincima koji “igraju” presudnu ulogu. Rekao je kako COVID-19 ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi veliki broj osoba. Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

– Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je. Jeleč je istaknuo da Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” od danas ima novi način naručivanja za testiranje.

– To je pokušaj da kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješavamo problem, ali bojim se da uz kapacitete zbrinjavanje bolesnih, ljudski potencijal će slabiti, dodao je.

U Sloveniji cijepljenje besplatno

Novinarka Radio Slovenije Špela Novak rekla je kako se od sutra uvode nove strože mjere te da od sutra u Sloveniji nema više kretanja izvan općina prebivališta. Već je uveden i policijski sat, a sve više se i radi od kuće. Dodala je kako su škole zatvorene i nastava ide online. Novak je naglasila kako je cijepljenje protiv gripe besplatno zbog sigurnosti, ali se mora naručiti jer se čeka i po nekoliko dana.

“Moguća online nastava”

Bubaš je kazala kako je interes za cijepljenje dosta veliki što je dobro, te da dolaze nove doze cjepiva. Naglasila je kako bi poslodavci trebali preuzeti brigu o svojim zaposlenicima te za njih zatražiti cjepivo. Jeleč je kazao da postoji mogućnost da učenici u Gradu Zagrebu prijeđu  na online nastavu. Dodao je kako je Grad Zagreb napravio protokole dezinfekcije za javni prijevoz, te je povećao broj linija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve manje vam tri generacije žive pod istim krovom, naročito u većim gradovina

New Report

Close