U usporedbi s lanjskim srpnjem nezaposlenih 16,8% manje

Autor: Jadranka Dozan , 10. kolovoz 2021. u 22:00
Najviše je ljudi posao našlo u djelatnosti pružanja smještaja, priprema i usluživanje hrane/HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Prema mjesečnom biltenu HZZ-a, prošli je mjesec novoprijavljeno 16 tisuća nezaposlenih ili približno četvrtinu manje nego u istom mjesecu prošle osobe.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bruj nezaposlenih u srpnju je u odnosu na lipanj pao za 226, na ukupno 126.006 osoba, s tim da se u međuvremenu u desetak dana kolovoza spustio za još 66.

U međugodišnjim usporedbama srpanj je četvrti mjesec zaredom u kojemu se bilježi pad broja nezaposlenih, pri čemu je u odnosu na sedmi mjesec prošle godine broj registriranih nezaposlenih manji za gotovo 25,5 tisuća ili 16,8 posto.

Prema mjesečnom biltenu HZZ-a, prošli je mjesec novoprijavljeno 16 tisuća nezaposlenih ili približno četvrtinu manje nego u istom mjesecu prošle osobe. Većina novoprijavljenih, 70-ak posto odnosno više od 11,1 tisuća, prethodno je bila u radnom odnosu.

Približno svaka osma osoba koja se prijavila prethodno je bila u statusu neaktivnosti, a nešto manje od tri tisuće ili blizu petine novoregistriranih na burzu rada došlo je nakon redovnog školovanja.

U isto vrijeme, 16.248 osoba s prošlim mjesecom više nije u evidenciji HZZ-a, od čega je kod 12.580 razlog zapošljavanje, i to najvećim dijelom na temelju zasnivanja radnoga odnosa (11.600 osoba), a njih 980 izašlo je iz evidencije zbog drugih aktivnosti, bilo da su sami pokrenuli obrt ili tvrtku, prijavili se na poljoprivredno osiguranje ili nešto treće.

Očekivano, najviše onih koji su zasnovali radni odnos posao je našlo u djelatnosti pružanja smještaja, priprema i usluživanje hrane. Gotovo 1800 osoba zaposlilo se u djelatnosti trgovine, a nešto više od 1500 u prerađivačkoj industriji.

Približno petina zapošljavanja u srpnju bila je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ujedno i prednjači po apsolutnom broju registriranih nezaposlenih osoba, ukupno gotovo 22,5 tisuće ili pet tisuća više od Grada Zagreba. Od ukupnog broja nezaposlenih danas njih manje od petine prima novčanu naknadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close