U turizmu iznosi računa za 2019. zaostaju 21%

Autor: Jadranka Dozan , 10. kolovoz 2021. u 13:36
Foto: H. Jelavić/PIXSELL

U odnosu na usporedivi tjedan predpandemijske 2019. pak ukupan je fiskalizirani promet proteklog tjedna bio 13 posto veći.

Vrijednost računa koje su prošli tjedan izdali svi obveznici fiskalizacije premašila je njihov iznos u usporedivom tjednu prošle godine za trećinu.

Pritom je u trgovini, koja je lani bila manje pogođena nego npr. turizam i s njim povezane djelatnosti, fiskalizirani promet povećan 18 posto u odnosu na isti tjedan 2020., dok je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane iznos računa povećan za 67 posto odnosno čak dvije trećine.

U odnosu na usporedivi tjedan predpandemijske 2019. pak ukupan je fiskalizirani promet proteklog tjedna bio 13 posto veći, s tim da je u trgovini fiskalizirano 10% više pormeta, a u turističko-ugostiteljkim djelatnostima 13 posto više.

Porezna uprava nudi i pregled za razdoblje od zadnjeg tjedna veljače, s kojim se računa lanjski početak pandemije. U proteklih pet i pol mjeseci ove godine ukupan je fiskalizirani promet veći za 24 posto, što je, uz ostalo, rezultat 17 posto većeg prijavljenog prometa u trgovini te porasta od 61% u turizmu & ugostiteljstvu.

Usporedba tog razdoblja ove i predpandemijske 2019. pak pokazuje da je iznos računa na praktično istoj razini kao prije pandemije.

No, dok trgovina premašuje predkrizni promet za 4% posto, u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane evidentirani promet još zaostaje za približno petinu (-21%).

Komentirajte prvi

New Report

Close