U Tehničkom muzeju Nikola Tesla svečano otvorena izložba mladih umjetnika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Autor: Objava za medije , 26. siječanj 2024. u 13:10

O nagrađenim radovima odlučivalo je 10 hrvatskih i indijskih članova žirija među kojima su bili poznati hrvatski i indijski umjetnici, sportaši te članovi niza institucija koje su omogućile čvršću povezanost Hrvatske i Indije.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla 24. siječnja svečano je otvorena izložba Likovnog natječaja mladih umjetnika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna » Kreiramo mostove kroz umjetnost«, dok će izložba za posjetitelje biti otvorena do 16. veljače.

Natječaj je organiziran je u partnerstvu s Veleposlanstvom Indije u Zagrebu, zalaganjem mentora i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (ŠPUD), te uz potporu Tehničkog muzeja Nikole Tesle i Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva.

Otvorenje je okupilo nekoliko uglednih gostiju među kojima su bili i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović te Stjepan Mesić, predstavnici diplomatskog zbora, MVEP-a i Grada Zagreba.

Događaj je otvorio veleposlanik Indije u RH Raj Kumar Srivastava koji je objasnio pozadinu dosadašnjih projekata s “Indijskim kutkom” osnovanim 2022. na ŠPUD-u. Jedan od istaknutijih projekata je obilježen u siječnju 2022. kada je darovano 75 čestitki premijeru Indije i građanima Indije.

Likovni natječaj »Kreiramo mostove kroz umjetnost« trajao je od 18. rujna 2023. do 1. prosinca 2023., gdje su učenici imali priliku prijaviti svoje radove kroz 5 tema: 1 ‒ Svijet je jedna obitelj; 2 ‒ Transformacija Indije i istraživanje svemira za čovječanstvo; 3 ‒ Kako koristiti tehnologiju u svoju korist; 4 ‒ Nikola Tesla – Bharat; 5 ‒ Životna misija.

O nagrađenim radovima odlučivalo je 10 hrvatskih i indijskih članova žirija među kojima su bili poznati hrvatski i indijski umjetnici, sportaši te članovi niza institucija koje su omogućile čvršću povezanost Hrvatske i Indije.

Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla pozdravila je nazočne i pohvalila napore Veleposlanstva Indije u Zagrebu koje je stvorilo most između umjetnosti i znanosti za mlade umjetnike iz Hrvatske i Indije.

Filip Pintarić, ravnatelj ŠPUD-a, čestitao je Veleposlanstvu Indije na prepoznavanju radova i osnivanju Indijskog kutka te na iskazanoj podršci budućim suradnjama. Naveo je i kako mostovi učenika ŠPUD-a koji su ovom prilikom stvoreni nisu jednokratna instant rješenja. “I sami suočeni s nezahvalnom situacijom izmještenosti iz matičnih prostora Škole nakon zagrebačkog potresa i čekanja obnove, posežu za likovnim rješenjima s pozitivnim predznakom, širokog pogleda, galopirajuće nade i beskompromisne ljepote”, objasnio je Pintarić.

Mirjana Piskulić, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske prenijela je pozdrave Ministrice Nine Obuljen Koržinek, te istaknula kako su mladi umjetnici uložili ogroman trud kako bi pokazali svoje vještine na likovnom natječaju. Prisjetila se i nasljeđa indijskog pisca te filozofa Rabindranatha Tagore koje je utjecalo na sve slojeve generacija, pa tako i na nju samu.

Ivo Josipović je pohvalio radove mladih umjetnika i napore veleposlanika i Veleposlanstva Indije u Zagrebu da povežu mlade talente dviju zemalja. Također je istaknuo da su učenici sada građani svijeta i da će imati priliku posjetiti Indiju, zemlju koja su predstavili na izložbi.

Nakon događaja uslijedila je kratka dodjela nagrada za najistaknutije studentske umjetničke radove, nakon čega je uslijedio intermezzo klasične glazbe u pratnji Borne Šercara čiji će Jazziana Croatica biti jedan od vrhunaca u veljači na predstojećem 9. izdanju ‘Delhi International Jazz Festivala’.

Komentirajte prvi

New Report

Close