U Sesvetama i Brezovici godišnje tisuću tona jagoda

Autor: Agencija VLM , 13. svibanj 2015. u 12:43
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Pod imenom jagodica purgerica prodaju se tri najkvalitetnije sorte koje su slatke, a nadzire se i korištenje pesticida koje je ograničeno

 Gotovo 30 posto svih jagoda proizvedenih u Hrvatskoj dolazi iz Brezovice i Sesveta. Naime, u ove se dvije gradske četvrti na 50 hektara godišnje proizvede tisuću tona jagoda, a sve najbolje što proizvođači nude objedinjeno je u brendu jagodica purgerica.

'Većina Zagrepčana ne zna da je njihov grad prvi po proizvodnji jagoda u Hrvatskoj te da je kvaliteta proizvoda na zavidnoj razini',  rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajivača jagoda grada Zagreba. Udruga od prošle godine tri najbolje sorte jagoda prodaje pod imenom jagodica purgerica, a riječ je o plodovima koji moraju zadovoljiti brojne kriterije.

Stroga kontrola

To su jagode koje rano sazrijevaju, a svejedno su jako slatke. Također, ograničena je uporaba agrokemijskih sredstava što nadzire neovisno kontrolno tijelo.

'Zagrebačka je jagoda poznata sama po sebi, no brendiranjem smo otišli korak dalje i omogućili ljudima da točno znaju što kupuju kada plate jagodicu purgericu', objasnio je Marijan Herceg te istaknuo da je najveća prednost tih jagoda što u roku od nekoliko sati dođu od polja do štanda, što se ne može reći za uvozne jagode. A jagodicu purgericu moguće je kupiti na 17 štandova u Zagrebu, na frekventnim lokacijama, među ostalim, na Tomislavcu, Remizi, Trgu žrtava fašizma i Kvatriću. Na tim se štandovima prodaju i druge sorte jagoda, no purgerica je posebno označena, a za mjericu od pola kilograma treba izdvojiti 12 kuna.

'Na početku sezone cijena je viša, iznosi oko 15 kuna za mjericu te se s vremenom smanjuje. No, nadamo se da neće pasti na manje od 10 kuna jer u tom slučaju ne bismo mogli podmiriti svoje troškove. Naime, mi u proizvodnju pola kilograma uložimo oko 8,5 kuna',  objasnio je Herceg te napomenuo da Zagrepčani vole domaću jagodu za koju im nije teško dati nekoliko kuna više nego za uvoznu.

Komentirajte prvi

New Report

Close