U riziku problema plaćanja obveza 18 tisuća mikro i malih poduzetnika

Autor: Jadranka Dozan , 23. ožujak 2021. u 22:00
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Na one izložene rizicima otpada više od 80 mlrd. kuna ukupnog prihoda koje su ostvarili po izvješćima za 2019.

Godinu dana nakon pojave pandemije koronavirusa poslovno okruženje i dalje je u znaku popriličnih neizvjesnosti, a to, među ostalim, poduzetnicima otežava i procjene poslovanja konkurencije i pouzdanosti poslovnih partnera.

Hoće li kupac biti u stanju platiti isporučeno, odnosno hoće li dobavljač zaista isporučiti ugovoreni proizvod ili uslugu? Danas je to svakako teže procijeniti nego u predpandemijskim vremenima, pa je logično da se traže modeli procjena rizika koji bi to trebali olakšati.

Jedan takav za poslovne subjekte i sektore razvio je analitički tim Fininfo portala, odnosno tvrtke EL Koncept koja je jučer iznijela i prve rezultate svog modela kreiranog, kako kažu, na temelju dugogodišnjeg iskustva u modeliranju.

On pak pokazuje da je pandemiji, a posljedično i mogućim problemima u plaćanju obveza izloženo nešto manje od 70.000 odnosno 30-ak posto svih relevantnih poslovnih subjekata. Što to znači, potkrjepljuje, primjerice, brojka o 225 tisuća zaposlenih kod tih poduzetnika (oko 17 posto ukupnog broja radnika u pravnim osobama u Hrvatskoj).

Isto tako, na te subjekte otpada više od 80 milijardi kuna ukupnog prihoda koje su ostvarili po izvješćima za 2019., a što predstavlja desetak posto ukupnih prihoda svih koji su predali financijska izvješća.

Vanjsko i unutarnje okruženje

U Fininfou objašnjavaju kako njihov model uključuje veći broj parametara koji se odnose na vanjsko i unutarnje okruženje poduzeća. Tako se u okviru vanjskog okruženja promatra izloženost određenog sektora gospodarstva pandemiji koronavirusa.

Usto, ističu, kao jedna od temeljnih odrednica izloženosti poslovnih subjekata krizi u modelu su obuhvaćene potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćene poduzećima koja su poslovala u tzv. najpogođenijim djelatnostima.

Unutarnje okruženje, pak, odnosi se na obilježja samog poduzeća. Autori modela navode kako su u obzir uzeti parametri poput veličine, rezultata poslovanja (poduzeća su svrstana u grupe ovisno o sektoru i poslovnim rezultatima proteklih godina te projekciji rezultata poslovanja za 2020.), kreditnog rizika i različitih kombinacija stanja koja ukazuju na probleme u plaćanju obveza, uključujući i npr. predstečajne postupke, blokade i slično.

Usto, važnim ističu i to što se model osvježava u stvarnom vremenu (reizračun na dnevnoj osnovi), što omogućuje detektiranje promjena relevantnih parametara. Rezultat modela je procjena stupnja izloženosti subjekta i/ili njegove registrirane djelatnosti pandemiji, a u ovisnosti o tom stupnju pridružuje im se narančasta ili crvena oznaka.

Od spomenutih 70-ak tisuća poslovnih subjekata za koje model pokazuje izloženost pandemiji, ona je znajajnije indicirana kod njih 18,5 tisuća, koji zapošljavaju 82 tisuće osoba, a u 2019. su imali 28 milijardi kuna poslovnih prihoda.

Očekivani poredak

Promatrano po djelatnostima, izloženošću očekivano prednjači njih pet izravno ili neizravno povezanih s turizmom, što samo još jednom ukazuje na dugoročnu potrebu transformacije i diverzifikacije gospodarstva.

Trenutni razvoj situacije, pak, ukazuje da bi subjekti i djelatnosti izloženi pandemiji u 2020. mogli i u ovoj godini osjetiti veći udar na rezultate, čime bi se efekt njihove pogođenosti potencijalno mogao multiplicirati, ističe Edin Leho, prvi čovjek EL Koncepta i Fininfo-a.

“To posebno dolazi do izražaja jer je 99,5% subjekata kojima je dodijeljena crvena oznaka veće pogođenosti krizom iz segmenta mikro i malih poduzetnika, odnosno najranjivijeg dijela gospodarstva.

A oni zapošljavaju nešto manje od 70.000 radnika”, zaključno je prokomentirao, uvjeren da model pomaže razumijevanju novonastalih tržišnih okolnosti i smanjenju rizika u poslovnim odnosima.

Komentirajte prvi

New Report

Close