U ponedjeljak kreće treća faza: Postoji velika šansa da se ukinu e-propusnice

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2020. u 10:18
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mjere će biti drugačije i za prijevoznike što je komentirao član vijeća Udruženja cestovnog putničkog prometa HGK Berislav Saraja.

U ponedjeljak ulazimo u treću fazu popuštanja mjera. To znači da ćemo ponovno moći popiti kavu u kafićima, sjesti u omiljeni restoran, hodati po shopping centrima, a pokrenut će se i promet – međužupanijske linije i linije domaćeg zračnog prijevoza. Popuštanje mjera komentirala je i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’.

Treću fazu je prokomentirao i  predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

– Jako smo zadovoljni, stožer je napravio izvanredan posao i omogućio nam je raditi. Poštovanjem mjera moguće je i napraviti vjenčanje na otvorenom. To se može primjenjivati i na domjenke od tvrtki, može se raditi u nekim parkovima i drugim otvorenim površinama. Imamo uvjete za početak rada i idemo raditi – izjavio je Medak te dodao kako su svi najavili otvorenje, pokušat će otvoriti i ugostitelji na moru, a odradit će mjesec dana pa će vidjeti hoće li im se to isplatiti ili ne.

– Zaboravljamo da u našem susjedstvu situacija nije toliko blistava – puno je umrlih i u Španjolskoj i u Italiji, trebamo paziti na udaljenost metar i pol. Što se tiče maske, nije maska obvezna, ali ako imaš imalo osjećaj nelagode, zašto ne staviti masku? – naglasila je Grba-Bujević te napomenula kako je dobila prigovore od nekih konobara koji su nezadovoljni što je maska samo preporuka, a ne obveza.

– Nije bitno nadzirati, svatko treba sam paziti na sebe – dodala je.

Mjere će biti drugačije i za prijevoznike što je komentirao član vijeća Udruženja cestovnog putničkog prometa HGK Berislav Saraja.

– U autobusima ne smije raditi klima, postoji restrikcija o broju putnika, a putnici moraju imati i e-propusnice. Autobusi će nam praktički biti prazni. Putnici sigurno neće pohrliti u autobuse i tako se otvara naša Pandorina kutija. Imamo velike izdatke za osiguranje, registracije koje propadaju. Od 16. ožujka nemaju prihod i to je prijevoznicima put u stečaj, ako im se ne pomogne – objašnjava Saraja, a Grba-Bujević se nadovezala te rekla kako postoji velika mogućnost da će se e-propusnice ukinuti.

– Situacija je za sada povoljna, ali to će biti tema na današnjoj sjednici Stožera pa će biti objavljeno i na presici – dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close