U ovom zagrebačkom kafiću vode se posebnim pravilima: Nude i vlastite proizvode, a sve zato da se ništa ne bi bacilo

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2023. u 09:11
Foto: Pixabay

Držeći se svojih ekoloških pravila, od taloga koji nastaje nakon izrade mlijeka proizvode slatki kutak za svoje posjetitelje.

Nadomak glavnog zagrebačkog trga smjestila se mala oaza onoga u što vjeruje Lori Brnčić, mlada magistra ekonomije i baristica, javlja HRT. 

“Vlasnica sam Filteraja u kojem se nalazimo. Po struci sam magistra ekonomije i barist. Nakon fakulteta išla sam na specijalizaciju za barista, na kraju sam se i zaljubila u ovu struku i ostala u njoj. Evo, tu smo sad u jednoj maloj verziji mog uma”, objašnjava Lori Brnčić.

Njezin um orijentiran je na koncepciju života bez stvaranja nepotrebnog otpada.

“Sve to što je prekomjerno korištenje nečeg mi je samo stvaralo anksioznost da je to bacanje resursa. Dakle, nije meni toliko u fokusu bila sama ekologija koliko efikasnost svega. Jako puno poduzetnika komentira kako su jako visoki troškovi, a ja samo vidim bacanje resursa na sto strana. Tako da je to meni bio poticaj u tom smjeru i za neke malo drugačije i novije proizvode”, kaže Lori.

U Filteraju se mogu pronaći različite vrste biljnog mlijeka koje izrađuju sami. Držeći se svojih ekoloških pravila, od taloga koji nastaje nakon izrade mlijeka proizvode slatki kutak za svoje posjetitelje.

“Jednom kad napravimo mlijeko nama najčešće ostaje pulpe, znači tog miksa, primjerice imamo kokos, indijske oraščiće, imamo bademovo mlijeko i zobeno mlijeko. Od kokokeša, dakle kokosa i indijskih oraščića i bademovog mlijeka uzmemo ostatke i koristimo ih dalje za, ili za smoothieje, za kremu od indijskih oraščića, za kroasane ili u samim slasticama kao dio baze biskvita, ili bilo čega”, ističe Lori.

U ponudi imaju i vlastite proizvode u rinfuzi – biljna mlijeka i kavu, a odnedavno i sredstva za čišćenje i prehrambene artikle.

“Imamo dakle četiri kućanska proizvoda – višenamjensko sredstvo za čišćenje, sredstvo za pranje podova i sredstvo za pranje rublja. Imamo i pet prehrambenih artikala – soja sos, vinski, alkoholni i jabučni ocat i maslinovo ulje”, nabraja simpatična vlasnica Filteraja.

Svi koji žele doći po nešto od navedenog trebaju samo sa sobom ponijeti staklenku, vrećicu ili kutiju. Lori je objasnila i kako biti ekološki osvješteniji u svojem domu.

“Jako puno ljudi misli da zero waste baš mora biti ne korištenje ničeg i jako restriktivna verzija toga, ali ustvari bi idealno bilo da svi mi radimo nesavršeni zero waste, odnosno da se što više smanji otpad, odnosno da se više reciklira, koristi povratna ambalaža ili da se ide na ponovno korištenje, recikliranje, kompostiranje. Dakle, bilo kakvo ponovno korištenje tih resursa osim samog bacanja u otpad. Jako puno stvari koje neki bacaju u otpad je korisno i može se reciklirati, kompostirati ili vratiti u ponovnu upotrebu u krajnjem slučaju”, objašnjava Lori.

Zahvalit ćemo joj na savjetima te cijelu priču o Filteraju zaokružiti Lorinom najčešće izgovorenom rečenicom – pokušajmo svemu dati još jedan život.

Komentirajte prvi

New Report

Close