Ugostitelji još nemaju dovoljno eura, ‘kusur’ ipak može u kunama: U najluđu noć ponesite keš!

Autor: Marija Crnjak , 29. prosinac 2022. u 07:30
Foto: Shutterstock

Ugostiteljima i drugim usko povezanim djelatnostima omogućeno je u novogodišnjoj noći i na dan 1. siječnja 2023. godine fleksibilnost u povratu kuna, ukoliko nemaju eure za vratiti. Kako većina ugostitelja tu količinu eura neće imati, očekuje se da će uglavnom raditi s kunama.

Osim dobrom voljom, šljokicama i veselim društvom, slavljenici se u ovoj novogodišnjoj noći trebaju opremiti dodatnim strpljenjem i kešom, koji bi im mogao biti koristan i u prvim danima Nove godine.

Kako se s ponoći u Hrvatskoj uvodi euro, to će biti izazov ne samo za sve pružatelje usluga nego i korisnike, i to najviše u ugostiteljskom sektoru koji će u toj noći okrenuti puno novca. Iako su dobili pravo iznimke od općih pravila uvođenja eura, ugostitelji se stoga pripremaju na dodatno uzbudljivu noć.

Najmanje komplikacija u samoj novogodišnjoj noći imat će svi koji su unaprijed naplatili uslugu, a to su u najvećem dijelu hoteli ili objekti koji imaju organiziran doček s ograničenim brojem gostiju.

40

tisuća kuna blagajnički je maksimum u razdoblju između 1. 1. i 14. 1.

No, i tu će dio prodaje ići na licu mjesta, s tim da se očekuje da zbog tranzicije sustava neko vrijeme neće raditi kartice ni internetsko ili mobilno bankarstvo. Gosti će stoga trebati gotovinu za plaćanje, s tim da će moći imati i kune i eure, a ugostitelji će im iznimno u najluđoj noći moći vraćati novac i u kunama.

Naime, Hrvatska obrtnička komora (HOK) ishodila je iznimku od općih pravila o uvođenju eura za ugostitelje koji će u novogodišnjoj noći moći vraćati kusur u kunama i nakon što uđemo u 2023. godinu.

Ugostiteljima i drugim usko povezanim djelatnostima omogućeno je u novogodišnjoj noći i na dan 1. siječnja 2023. godine fleksibilnost u povratu kuna, ukoliko nemaju eure za vratiti. Kako većina ugostitelja tu količinu eura neće imati, očekuje se da će uglavnom raditi s kunama.

Neki od njih će, pogotovo u popularnim “reprizama” novogodišnje proslave, iskoristiti i drugu iznimku, prema kojoj u razdoblju od 2. do 14 siječnja u ponoć mogu i dalje vraćati kune “ukoliko za to postoje objektivni razlozi”.

Bez obzira na navedene iznimke, mi ćemo se potruditi da nabavimo eure u najvećoj mogućoj mjeri koju nam naša banka omogućava, no to ovisi o mogućnostima i dostupnosti novčanica i kovanica u našoj poslovnoj banci.

Također, u razdoblju od 31. prosinca do 2. siječnja bit će otežano i mjestimično onemogućeno plaćanje karticama i elektronskim putem, tako da se preporučuje plaćanje gotovinom, kaže Edmond Barišić, vlasnik Johanna Francka.

Jelena Tabak, predsjednica udruženja ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori članicama preporučuje da trebaju imati dosta i kuna i eura za vraćanje, a najviše strpljenja.

”Blagajnički maksimum je podignut na 40.000 kuna u razdoblju 1. 1. – 14. 1. što je u redu, ali nažalost nema ništa od priče da ćemo blagajnu zaključivati nakon odrađene smjene”, kaže Tabak.

Zbog tehničke prilagodbe sustava, moguće je da kartično plaćanje Uberovih vožnji privremeno neće biti dostupno/M. Habljak/PIXSELL

Pažljivo s naplatom
U hotelima pak najviše nesporazuma očekuju sa stranim gostima, kojima je nepojmljivo da ne mogu plaćati karticama, te ih neki već ovih dana mole za strpljenje i plaćanje gotovinom.

”Svi ugostitelji pritom moraju biti pažljivi s naplatom i računati na to da neki gosti neće biti fer. Naime, više nego inače mogu se očekivati situacije da gosti naprave velik račun, a nemaju čime platiti”, kažu nam sugovornici iz ugostiteljskog sektora.

Goste sa stranih tržišta na uvođenje eura od 1. siječnja podsjeća i Hrvatska turistička zajednica u kampanji koja se upravo provodi putem društvenih mreža i online kanala komuniciranja.

”Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Naši brojni inozemni gosti od iduće godine neće imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost.

Pozitivni utjecaj uvođenja eura zasigurno će biti i dodatno unaprjeđenje poslovnih procesa između domaćih i inozemnih turističkih subjekata”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Na nošenje keša svoje korisnike u srijedu je zamolio i Uber. ”Kako je izgledno da kartično plaćanje neće biti dostupno od 31. prosinca u 23:00 do 1. siječnja u ranim jutarnjim satima, Uber savjetuje korisnike da koriste gotovinsko plaćanje tijekom novogodišnje noći.

Moguće je da i zbog tehničke prilagodbe Uberovih i ostalih sustava s kojima Uber komunicira, kartično plaćanje privremeno neće biti dostupno. Kako bi korisnici izbjegli prekid mogućnosti korištenja Uberovih usluga, predlažemo da privremeno promijene način plaćanja vožnji na gotovinsko plaćanje”, kažu u Uberu i podsjećaju da od 1. siječnja do 14. siječnja traje razdoblje dvojnog optjecaja, odnosno razdoblje kada vožnje imaju pravo platiti u kunama i u eurima.

2700

bankomata širom Hrvatske odmah će izdavati eure

Dvostruko iskazivanje i dalje
Da se treba opskrbiti kešom, građanima je u srijedu preporučio i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, dodavši da će od 1. siječnja biti oko 2700 bankomata koji će odmah izdavati eure.

“Ne bi trebalo biti problema oko gotovine. Bitno je i da se trgovci koji to još nisu napravili, da se u idućih par dana opskrbe s dovoljno gotovine, da već od 1. siječnja mogu normalno raditi”, rekao je Vujčić. Iz kompanija iz Fortenova grupe, Konzuma i Tiska poručuju da potpuno pripremljeni dočekuju prvi dan primjene eura.

”Za poslovanje u eurima, a posebno za operacije na prodajnim mjestima svojih kompanija u Hrvatskoj, Fortenova grupa se priprema punih godinu dana, što uključuje edukaciju i pripremu zaposlenika, sustava i pripremu gotovinskog i kartičarskog plaćanja u eurima.

Sva završna testiranja i pripreme teku prema planu, pa se očekuje da će 2. siječnja 2023., kada većina trgovaca otvara prodajna mjesta, sve kartice, naplatni uređaji i blagajne funkcionirati, te da će kupci svoje prve kupovine u eurima na prodajnim mjestima obavljati kao i do sada, bez ikakvih poteškoća prilikom plaćanja.”, kažu u Fortenovi.

Podsjećaju da, iako će nakon kupnje i plaćanja kupci dobiti račun u eurima, na računima će još biti obvezno dvojno iskazivanje ukupnog iznosa pa će kupci znati kolika bi bila vrijednost kupovine i u kunama. Ako plaćaju gotovinom, ostatak novca će dobiti u euru.

Samo u iznimnim situacijama tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, odnosno prva dva tjedna 2023., ako trgovac nema gotovinu eura, ostatak kupcu može vratiti u kunama. Ako potrošači plaćaju karticama, promjenu valute ne bi trebali ni osjetiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close