U mjesec i pol dana spremnik goriva poskupio je za čak 36,5 kuna, doznali smo hoće li cijena i dalje rasti

Autor: Goran Jungvirth , 16. travanj 2019. u 13:36
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Svaki tjedan se mijenjaju cijene goriva, zadnjih 6 tjedana samo su rasle.

“U zadnjih 6 tjedana cijena je konstantno rasla, primjerice cijena Eurosupera 95 porasla je ukupno 73 lipe”, naveo je za Poslovni.hr Tin Bašić, osnivač portala cijenegoriva.info na kojem se mogu usporediti cijene s različitih benzinskih crpki.

Prosječan spremnik goriva ima 50 litara, tako da je cijena punog tanka Eurosupera 95 porasla za oko 36,5 kuna u spomenutom razdoblju.

>> Cijene nafte ne prestaju rasti – od početka godine više od 30 posto

Situacija ne sluti na dobro

Prema analizama brojnih stručnjaka, u idućem razdoblju može se očekivati nastavak rasta cijene.

“Sva predviđanja se kreću na temelju cijene barela. Barel je oznaka kojoj se okrećemo, makar direktno ne utječe na cijenu u Hrvatskoj. Barel, kada raste ili pada, njegova cijena indirektno utječe na cijenu naftnih derivata na Mediteranskoj burzi. To je zatvoreno tržište s kojeg naše naftne kompanije kupuju. Cijena je drugačija, nije direktno vezana uz cijenu barela (Brent), ali kada barel naglo poraste, cijene rastu i na Mediteranskoj burzi. Kao i padaju, doduše nešto sporije nego što pada barel”, naveo je Bašić.

I on je podsjetio na više analiza koje govore o rastu cijena: “Pratimo što se događa na tržištima nafte i pratimo razna priopćenja, od bankovnih do analiza HGK, koja govore kako se dogodio oporavak cijena nafte na svjetskim tržištima”.

Uzimajući u obzir geopolitičke događaje i cijene barela vidljivo je da će i u Hrvatskoj cijena goriva rasti i dalje.

“Sve što napravi OPEC-a utječe na cijenu, što se dogodi u zemljama izvoznicama utječe na cijenu, tako da se radi o volatilnoj robi”, naveo je Bašić.

Također je podsjetio kako Vlada RH, odnosno Ministarstvo energetike nema više utjecaj na formiranje cijena naftnih derivata, budući da se 2014. godine dogodila liberalizacija naftnog tržišta pa sada cijenu određuju same same naftne kompanije.

>> Dvanaest praznih supertankera otkrivaju pravu istinu o današnjem tržištu nafte

Svaka benzinska postaja može staviti vlastitu cijenu, nema ograničenja, ograničenje je tržište. Naftne kompanije mogu mijenjati svaki dan cijenu, ali uvriježilo se da se ona mijenja utorkom.

Jedino što bi država mogla sada je sniziti trošarine na gorivo, no koliko je to za očekivati – procijenite sami.

Komentirajte prvi

New Report

Close