Dosad za poticaje prijavljeno 1.323 projekta planirane vrijednosti veće od 55,8 milijardi kuna, stiže novi zakon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2022. u 14:47
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog novog zakona ići će u hitnu saborsku proceduru, a u javnoj je raspravi do 9. travnja.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo je u petak u javnu raspravu nacrt prijedloga novog Zakona o poticanju ulaganja s ciljem unaprijeđenja postojećeg pravnog okvira, navevši da je dosad za poticaje prijavljeno 1.323 projekta planirane vrijednosti veće od 55,8 milijardi kuna.

Prijedlogom novog zakona usklađujuju se nacionalni propisi s relevantnom pravnom stečevinom EU, ublažavaju negativne gospodarske posljedica izazvane epidemijom covida-19 te se propisi usklađuju s novom kartom regionalnih potpora za razdoblje od početka ove do kraja 2027. godine, kao i razvojnim smjerovima i strateškim ciljevima Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, navodi Ministarstvo u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Konkretno, prijedlogom novog zakona korisnicima potpora za ulaganje, uz već odobreno jednogodišnje produljenje trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja, čija se realizacija preklapa s razdobljem početka pandemije covida-19, omogućit će se još jedna dodatna godina za otvaranje planiranih novih radnih mjesta povezanih s projektom ulaganja.

Između ostalog, uvest će se nova prijelazna odredba kojom se u slučaju privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika povezanih s projektom ulaganja u razdoblju od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2021. zbog pandemije, korisnicima regionalnih potpora za ulaganje to smanjenje neće smatrati kršenjem obaveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta na predmetnom području.

Vezano uz kartu regionalnih potpora, koja se sastoji od četiri NUTS II regije – Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i Grad Zagreb, u regijama Panonska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Jadranska Hrvatska moći će se dodijeliti potpore svim poduzetnicima za bilo koju vrstu početnog ulaganja, a u regiji Grad Zagreb velikim poduzetnicima i to potpore isključivo za početno ulaganje u novu ekonomsku djelatnost.

Predloženo je i snižavanje kriterija visine registrirane stope nezaposlenosti kao preduvjeta za korištenje bespovratne novčane potpore za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta, kao i pragova registrirane stope nezaposlenosti kao preduvjeta za korištenje potpore za kapitalne troškove projekta ulaganja.

Prijedlog novog zakona ići će u hitnu saborsku proceduru, a u javnoj je raspravi do 9. travnja.

Dosad prijavljeno 1.323 projekta planirane vrijednosti iznad 55,8 mlrd kn

Od listopada 2012., odnosno primjene Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a potom i Zakona o poticanju ulaganja, koji je na snazi od listopada 2015., pa sve do kraja 2021. godine zaprimljeno je 1.528 prijava za korištenje potpora za projekte ulaganja malih, srednjih i velikih poduzetnika, navode iz Ministarstva. Od toga, 307 prijava se odnosi na projekte velikih poduzetnika, a 1.221 prijava na projekte malih i srednjih poduzetnika.

Do kraja 2021. godine od zahtjeva je odustalo 148 poduzetnika, dok je 57 prijava odbijeno, dodaju.

Planirana visina ulaganja 1.323 prijavljena projekta ulaganja, koji su već odobreni ali i oni koji su u obradi, iznosi više od 55,8 milijardi kuna, uz planirano otvaranje 33.981 novog radnog mjesta.

Od toga, 30,4 milijarde kuna i 13.810 novih radnih mjesta odnosi se na projekte ulaganja velikih poduzetnika, dok se više od 25,4 milijardi kuna, uz planirano otvaranje 20.171 novog radnog mjesta, odnosi na projekte ulaganja malih i srednjih poduzetnika, navode iz Ministarstva.

Projekti ulaganja odnose se na turizam (14,7 posto), metaloprerađivačku industriju (14,4 posto), ICT (12 posto), drvno-prerađivačku industriju (10 posto), proizvodnju strojeva i opreme (7,1 posto), prehrambeno-procesnu industriju (6,2 posto), proizvodnju proizvoda od gume i plastike (4,9 posto), proizvodnju proizvoda za građevinarstvo (3,3 posto), te tiskarsku industriju, tekstilnu industriju, farmaceutsku industriju, te proizvodnju električne opreme i transformatora, distribuciju i logistiku i reciklažu s udjelima manjim od 3 posto.

Podaci Ministarstva pokazuju da se najviše prijavljenih projekata realizira se u Gradu Zagrebu (23,1 posto) te u Zagrebačkoj (10,5 posto), Splitsko-dalmatinskoj (10 posto), Varaždinskoj (6,8 posto), Istarskoj (5,5 posto), Primorsko-goranskoj (5,4 posto) i Međimurskoj županiji (5,2 posto).

Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do kraja 2021. dobilo je 706 poduzetnika (679 trgovačkih društava i 27 obrta, odnosno 336 malih, 206 srednjih i 164 velika poduzetnika), navode iz Miistarstva.

Od ukupnog broja korisnika, njih 24 je u međuvremenu odustalo od projekta ulaganja, 2 poduzetnika su iskoristila maksimalni intenzitet potpore iz drugih izvora, dok je 8 poduzetnika izgubilo status korisnika zbog neispunjavanja uvjeta Zakona. Ukupna vrijednost 672 odobrena projekta ulaganja iznosi približno 30 milijardi kuna, a predviđaju otvaranje gotovo 23.500 novih radnih mjesta, podaci su Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close