Uručeni ugovori za projekte ublažavanja siromaštva koje će koristiti 55.000 korisnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2022. u 14:25
Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Korisnici će kroz različite neprofitne organizacije dobiti nužnu pomoć

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović uručio je u petak 19 ugovora u vrijednosti većoj od 67 milijuna kuna za projekte ublažavanja siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i popratnim mjerama za njihovo bolje socijalno uključivanje.

Provedbom projekata pridonijet će se rješavanju posljedica pandemije i potresa u odnosu na najpotrebitije skupine u Hrvatskoj, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Time će 55.000 korisnika kroz različite neprofitne organizacije dobiti nužnu pomoć u trenucima kada vidimo da su nestabilnosti u našem društvu uzrokovane pandemijom, potresom i ratom u Ukrajini. Na taj način Vlada i Ministarstvo djeluju prema najpotrebitijima i to ćemo nastaviti kroz višegodišnje financijsko razdoblje i na taj način spriječiti siromaštvo tamo gdje je najizraženije, rekao je Aladrović.

Kroz prve tri faze financirali smo 75 projekata vrijednih gotovo 240 milijuna kuna, čime je osigurana pomoć u hrani za više od 250.000 korisnika te u osnovnoj materijalnoj pomoći za više od 175.000 korisnika.

Nedavno započeta reforma sustava socijalne skrbi pokazala je da je Vladi borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti i pomoć najugroženijima prioritet, pa će ove godine izdvojiti 400 milijuna kuna više nego u prethodnoj.

Većina će se utrošiti za povećanje zajamčene minimalne naknade, čija je osnovca nedavno podignuta na 1000 kuna, naglasio je Aladrović.

Na novinarski upit o očekivanom poskupljenju kruha, Aladrović je rekao kako prate kretanje cijena na mjesečnoj i godišnjoj razini, a inflacija koja se odnosi na cijene prehrambenih proizvoda nešto je viša.

Podsjetio je na izjavu ministrice poljoprivrede Marije Vučković da hrane neće nedostajati i da nemamo problema sa žitaricama, pa ne očekuje da najavljeni rast cijena bude realan već se radi o “medijskim naklapanjima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close