U Istri se planiraju investicije vrijedne gotovo 200 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2019. u 09:29
Foto: Getty Images

Značajne investicije, najavljuje župan Flego, očekuju se i na području Lučke uprave Rabac.

Istarska županija osnivač je pet lučkih uprava: Lučke uprave Pula, Lučke uprave Rovinj, Lučke uprave Rabac, Lučke uprave Poreč i Lučke uprave Umag-Novigrad, koje i ove godine očekuju velike investicije, piše Glas Istre.

U Puli se, tako očekuje dovršetak nove obale u dužini od 130 metara, koja će zasigurno pridonijeti daljnjem rastu pomorskog prometa putnika u luci Pula. Gradnja nove operativne obale projekt je koji se provodi u fazama, a ova potonja investicija je vrijedna 3,5 milijuna kuna. Značajno je da i bi koncem ove godine trebala započeti izrada idejnog projekta putničkog terminala u Puli.

Osim uređenja pulske obale, Lučku upravu očekuju i drugi projekti poput zamjene pontona na Bunarini, nastavka gradnje šetnice prema Velom Vrhu, sanacije obale u Fažani, sanacije mola u Krnici, sanacije lukobrana Valbandon te sanacija obale i lukobrana na otoku Brioni za što je sveukupno predviđeno oko 7 milijunu kuna.            

Lučka uprava Rovinj u 2019. godini planira izgradnju komunalne luke San Pelagio, procijenjene vrijednosti u iznosu od 32 milijuna kuna, a u čijem će financiranju sudjelovati Istarska županija, Grad Rovinj i Lučka uprava Rovinj. 

Značajne investicije, najavljuje župan Flego, očekuju se i na području Lučke uprave Rabac. U planu je rekonstrukcija komunalnih vezova Trget, čija se vrijednost procjenjuje na 13,3 milijuna kuna. 

Od ostalih projekata u planu su izgradnja primarnog lukobrana u luci Rabac, čija je vrijednost procijenjena na 72 milijuna kuna, te se traži model financiranja, dok bi se projekt dogradnje luke Brestova, vrijedan 23,7 milijuna kuna financirao putem EU fondova.

Lučku upravu Poreč, također, očekuju brojni projekti, a najznačajniji je dogradnja postojeće pomorske građevine – gata u dijelu luke Vrsar koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila, ukupne vrijednosti od 10,5 milijuna kuna. Produženjem postojećeg mola dobit će se novih petnaest mjesta za sidrenje, što zadovoljava potrebe Vrsara, kao jednog od vrlo aktivnih ribarskih centara na zapadnoj obali Istre. Također, u tijeku su radovi na lukobranu Barbaran, kojim Lučka uprava Poreč nastavlja investicije u porečkom akvatoriju. Riječ je o najvažnijoj ovogodišnjoj investiciji u porečkom akvatoriju, vrijednoj 4,8 milijuna kuna, a koja se financira iz vlastitih prihoda Lučke uprave, Istarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo Lučkoj upravi Umag-Novigrad dodijeljeno je 5,1 milijuna kuna za rušenje starog i izgradnju novog gata u luci Savudriji, postavljanje 24 nova elektroormara, 17 rasvjetnih stupova, uvođenje videonadzora i postavljanje "eko-otoka" za odvajanje otpada za potrebe ribara. 

Veliki projekt u pripremi je i onaj izgradnje nove luke Dajla-Belveder, a u tijeku je ishodovanje svih potrebnih dozvola. Sam početak izgradnje planira se u ovoj godini, te nastavak u 2020. godini. Izgradnjom luke dobit će se 60 komunalnih vezova, iskrcajno mjesto za ribarska plovila i primjerena operativna obala za male izletničke brodice. Vrijednost projekta iznosi 24,3 milijuna kuna, a predviđeno financiranje je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije, Grada Novigrad, te Lučke uprava Umag-Novigrad.

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo EU korisnicima u Istarskoj županiji dosad je isplaćeno 43,7 milijuna kuna, piše Glas Istre.

Komentirajte prvi

New Report

Close