U Istri donesene posebne mjere za šoping centre i tržnice, Zagreb dijeli maske umirovljenicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2020. u 17:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tržnice se moraju pridržavati fizičke udaljenosti među štandovima, prodavači obvezno moraju nositi zaštitne maske, a između prodavača i kupca obvezno mora biti prikladna fizička barijera. Za kupce na otvorenom preporučeno je nošenje zaštitnih maski.

U trgovačkim centrima u Istri, osim dezinfekcije prostora i ruku obvezno je nošenje maski zaposlenika i ograničavanje broja kupaca u prostoru, a od sada i svi kupci moraju imati zaštitnu masku, odlučio je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Odluka je donesena na radnom sastanku s predstavnicima svih trgovačkih centara Istarske županije s obnašateljem dužnosti istarskog župana Fabriziom Radinom, gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, načelnikom Stožera civilne zaštite Istarske županije Dinom Kozlevcem i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandrom Stojanovićem.

Osim toga, županijski Stožer civilne zaštite donio je i Odluku o obveznoj provedbi mjera za sprječavanje bolesti COVID-19 na tržnicama na otvorenom i u zatvorenom prostoru tržnica.

“Tržnice se moraju pridržavati fizičke udaljenosti među štandovima, prodavači obvezno moraju nositi zaštitne maske, a između prodavača i kupca obvezno mora biti prikladna fizička barijera. Za kupce na otvorenom preporučeno je nošenje zaštitnih maski. Na otvorenom prostoru tržnice može biti u jednom trenutku do 20 kupaca na 100 četvornih metara, odnosno 15 kupaca na 100 četvornih metara u zatvorenom prostoru tržnice. Kupci u zatvorenom prostoru tržnice moraju imati zaštitne maske”, naveli su iz Stožera Istarske županije.

Županijski Stožer koji je donio odluku o obaveznom poštivanju mjera u javnom prijevozu, a što je u međuvremenu objavio i Nacionalni Stožer civilne zaštite – odredio je da javno prijevozno sredstvo ne smije krenuti dok svi putnici nemaju zaštitne maske.

Inače, županijski Stožer civilne zaštite demantirao je i navode prim. Maje Grba-Bujević o broju oboljelih od COVID-19 virusa na području Istarske županije. Naime, ona je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite rekla kako je na današnji dan u Istarskoj županiji dvoje novooboljelih, što nije točno, kažu iz Stožera.

“Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je jučer o troje novooboljelih na području Istarske županije. U posljednja 24 sata na području Istarske županije nema novooboljelih. O tome smo i službenim putem, što je svakodnevna obaveza županijskog Stožera civilne zaštite izvijestili Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske”, poručio je načelnik Dino Kozlevac.

Podjela maski umirovljenicima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu obavezu nošenja maski u javnom gradskom prijevozu ZET-a, podijelu maski umirovljenicima i svima koji ih nemaju te obavezu nošenja maski za sve djelatnike u dječjim vrtićima i za korisnike pučkih kuhinja.

“Tijekom jučerašnjeg dana imamo i dalje trend pogoršanja, odnosno lošiju epidemiološku situaciju. Detektirano je i testirano 11 novopozitivnih Covid bolesnika. I u jednoj našoj ustanovi su dvije medicinske sestre također Covid pozitivne. Tamo su testirane 62 osobe za koje se pretpostavlja da su mogle doći u doticaj”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč  na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog stožera civilne zaštite.

Poručio je kako su njihove ekipe na terenu i odrađuju posao te da se oprez mora dizati na najvišu razinu.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da je jučer u Zavodu testirano 158 osoba, 11 je novooboljelih, a 70 osoba je dobilo mjere samoizolacije.

Ukupno u Zagrebu je 51 aktivan slučaj koronavirusa, a dosad je ukupno bilo 529 oboljelih osoba i 461 oporavljena osoba.

Za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurane maske 

Gradonačelnik Bandić rekao je da su na bazi izvješća na sastanku Gradskog stožera civilne zaštite donijeli preporuku da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema masku javit će se od danas pa nadalje u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo podići masku, rekao je Bandić.

Istaknuo je da imamo proboj Covida – 19 i u dječji vrtić, pa je obaveza da svi djelatnici dječjih vrtića nose maske.

Bandić je rekao i da je za oko dvije i pol tisuće korisnika pučke kuhinje također preporuka da nose maske.

Najavio je da će se za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurati po dvije maske i u roku od 48 sati podijeliti umirovljenicima putem mjesnih odbora.

“Svaki umirovljenik grada Zagreba će dobiti po dvije maske”, rekao je Bandić, dodavši da su većina onih koji koriste javni prijevoz umirovljenici.

Rekao je da su to preporuke koje obavezuju svakog razumnog i odgovornog Zagrepčanina.

U međuvremenu je Nacionalni stožer donio odluku o obaveznom nošenju maski u javnom prijevozu, a Bandić je rekao da mu je drago da paralelno brinu o zdravlju ljudi.

Gradonačelnik kaže da se Zagrepčane neće kažnjavati ukoliko ne budu nosili maske, ali će ih upozoravati dok im nošenje maski ne uđe u naviku. Smatra i da neće biti puno ljudi koje će morati upozoravati  da čuvaju i sebe i one oko sebe.

Komentirajte prvi

New Report

Close