U Hrvatskoj trenutno živi 11 osoba koji imaju imovinu veću od 100 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2019. u 10:17
Foto: Getty Images

Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša.

U Hrvatskoj trenutno živi 120 supermilijunaša "teških" više od 30 milijuna dolara, među njima 11 ih ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, a milijardera još nema.

To se navodi u novom izvješću londonske konzultantske kuće "Knight Frank", što znači da je broj supermilijunaša u Hrvatskoj u prošlom desetljeću porastao za 33 posto iako je hrvatsko gospodarstvo u međuvremenu oslabjelo, a bruto domaći proizvod za nekoliko je postotaka niži nego prije 10 godina, piše Jutarnji list.

Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste (u zadnje četiri godine oko pet posto), a usporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti. Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša.

Informacije o rastu broja bogatih i o nejednakostima u Hrvatskoj dolaze uglavnom iz inozemstva, a domaće institucije i političari za tu temu nisu previše zainteresirani. Prema nedavnom "Tranzicijskom izvješću" Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), samo je 40 posto stanovništva Hrvatske u posljednjih 27 godina popravilo svoje dohotke u usporedbi s prosjekom najrazvijenijih zemalja. Oko 60 posto stanovnika doživjelo je pogoršanje životnog standarda u odnosu na razvijene, pri čemu 12 posto građana Hrvatske živi lošije nego 1989. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close