U Hrvatskoj radi sve više stranaca: Filipinci, Nepalci, Indijci i Ukrajinci rade kao konobari, tesari i zidari

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2021. u 10:18
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Već ih je toliko da se pojavio problem s njihovim smještajem, navodi dnevnik.

Filipinci, Ukrajinci, Nepalci, Indijci… Na sjeveru Hrvatske širi se krug zemalja iz kojih dolaze strani radnici, piše u utorak Večernji list.

Metaloprerađivačke, prerađivačke i građevinske tvrtke ne uspijevaju pronaći dovoljno radnika na domaćem tržištu radne snage pa ih “uvoze”. Već ih je toliko da se pojavio problem s njihovim smještajem, navodi dnevnik.

Osim u hotelima, apartmanima i kućama za odmor te sobama u sklopu ugostiteljskih objekata, borave i u privatnim kućama koje im vlasnici iznajmljuju. U donjem Međimurju iznajmljuje se sve više starih i obnovljenih kuća u kojima godinama nitko ne živi. Kuća od 200 kvadrata sa šest soba iznajmljuje se za 3200 kuna mjesečno za četiri osobe. Može ih biti i više, a cijena po osobi je 800 kuna.

“Dobro su nas prihvatili. Ne izlazimo puno, nakon posla idemo u stan i gledamo televiziju. Ponekad odemo do jezera ili u najbliži kafić na kavu”, kaže Ukrajinac koji je posao pronašao u ugostiteljstvu. Sobu i troškove dijeli s kolegom. Plaća je dvostruko veća nego u Ukrajini, no plan mu je, otkriva, kad-tad otići u Njemačku.

Soba od 15 kvadrata može se u Čakovcu unajmiti za oko 800 kuna mjesečno, a stan od 40 kvadrata za 2600 kuna. Veći broj stranaca radi u metaloprerađivačkim tvrtkama u međimurskom Donjem Kraljevcu te u gospodarskim zonama u okolici Varaždina. U tvrtki Međimurje graditeljstvo zapošljavaju radnike s Kosova te iz BiH i Ukrajine.

“Mlađe domaće radne snage na tržištu gotovo da i nema, pogotovo u baznim strukama kao što su zidar, tesar i armirač. Ta zanimanja jednostavno izumiru na ovom području”, kaže direktor Goran Knežević. Građevinarske tvrtke dovijaju se kako nakon odlaska radnika u mirovinu pronaći nove. Ove godine izdano je gotovo 57.000 dozvola strancima za rad i boravak u Hrvatskoj.

U Varaždinskoj županiji otvoreno je i pitanje treba li za strane radnike otvoriti inkluzivni centar. Župan Anđelko Stričak rekao je da bi bez stranih radnika gospodarstvo teže funkcioniralo te da treba voditi brigu i o strancima koji tu žive i rade, donosi Večernji list.

Komentari (3)
Pogledajte sve

naravno da niko ne zeli radit kad je placa 3500kn. za te pare bolje dokma sjedit i brojat ovce.

naravno da rade filipinci i nepalci kada je njima tih 3500 cijelo bogatstvo.

kao  u njemackoj fali radnika.. da fali jer  Njemac  nece radit za minimalac a hrvat hoce.

Samo je pitanje vremena kada će se neki od njih počet učlanjivati u naše svjetski poznate stranke i dospjeti u Sabor, a potom sukladno tzv. “liberalnim” trendovima i na mjesto nekog ministra ili ministarke.

 

Za međimurje graditeljstvo nitko ni ne želi raditi. Firma ne 3 put propala ostali dužni svima. A sama firma nastala tako sto su sadasnji vlasnici pokrali ondasnji GK Međimurje.

New Report

Close