U Hrvatskoj ih plaćaju 7000 kuna, a vani im je satnica 15 eura

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2018. u 08:44
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

To je zanimanje, uz njegovateljice i zaštitare, najtraženije na tržištu.

Karlovački Zavod za zapošljavanje platio je prekvalifikaciju za 15 novih zavarivača, a nakon odrađene prakse, uručeni su im i certifikati i potvrde da taj posao znaju stručno raditi.

– Iako sam ing. prometa, završio sam ovo školovanje i planiram otići raditi u Italiju gdje su mi već neki poznanici. Tim poslom ovdje možeš zaraditi oko 7000 kuna, ali u Italiji je satnica 15 eura, tako da je razlika u plaći ipak osjetna – kazao je za Lokalni.hr Nikola Pađen, jedan od zavarivača. To je zanimanje, uz njegovateljice i zaštitare, najtraženije na tržištu.

– Sve troškove edukacije i prakse za zavarivače snosimo mi, a riječ je o najskupljem programu školovanja jer polaznici odrađuju iznimno kvalitetnu praksu kod stručnjaka. Koliko god zavarivača školujemo, svi odmah nađu posao. Iako su u ovoj grupi uglavnom mlađi ljudi, tu nema pravila. Važno je samo da netko to želi raditi i da je prijavljen na burzi kako bismo mu mogli platiti školovanje. Isto je i sa svim zanimanjima u građevini. Čim dobiju certifikat, te struke nalaze posao, kao i ugostitelji. Posao ih čeka u Karlovačkoj županiji, ali i dalje, jer nam se poslodavci javljaju iz cijele Hrvatske – kazala je Ivana Mehle, v. d. pročelnice karlovačkog Zavoda za zapošljavanje.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Miami, satnica vodoinstakater u Zagrebu je već prešla sto kuna. Slično je i sa ostalim uslužnim djelatnostima. Super je, što većina nije u sustavu pdv-a, tako da ti izdaju račun i imaš neku garanciju za izvedeni posao.
Ako sam dobro razumio, ni tvoj vodoinstalater nije u sustavu pdv-a, ali pošto je u jednoj osobi i poslodavac i posloprimac, naravno mora plaćati mirovinsko, zdrastveno… za obje strane, plus porez kao posloprimac.

miami, za 75 kn kvalitetan profesionalac nebi iz kuce izasa

Kad bi naši novinarčići mogli neukoj raji objasniti kaj je PPP (paritet kupovne moći) i zašto država otima cca 60% zarađenog vjerujem da bi mnogi izlazili na birališta i ne bi išli van! Ovako jedu gooovna i sanjare o nekoj Njemačkoj


Šteta , što Vam ne mogu poslati na ovaj poslovni….satnicu VODOINSTALATERA , koju sam dobila
prije par dana / obračun posljednih radova / ..gdje lijepo piše ….SATNICA………….75,00 kn !

Pa, onda o čemu govorimo? Kakva Njemačka?

Od tih 75 kuna drzava uzme vodoinstalateru barem pola.

New Report

Close