U godinu dana gotovo 50.000 više osiguranika HZMO-a

Autor: Jadranka Dozan , 08. lipanj 2022. u 22:00
Konobar u ugostiteljskom objektu na moru/G. Kovačić/PIXSELL

U proteklih godinu dana najviše je povećan broj osiguranika u djelatnostima povezanim s turizmom (pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane).

Pod utjecajem pojačanog sezonskog zapošljavanja uobičajenog za ovo doba godine u svibnju je nastavljen rast ukupnog broja osiguranika.

Prema preliminarnim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) tijekom prošlog mjeseca njihov je broj porastao za oko 23 tisuće; s travanjskim nešto manje od 1,6 milijuna na kraju svibnja dosegnuo je 1.622.421.

U usporedbi s krajem lanjskog svibnja broj osiguranika danas je veći za 48,5 tisuća ili tri posto, dok ih je u odnosu na svibanj 2020. danas gotovo 99 tisuća ili oko 6,5 posto više.

Najveći broj osiguranika sektorski je koncentriran u dva velika bloka – u prerađivačkoj industriji (s gotovo 250 tisuća zaposlenih) i trgovini (s nešto manje od 245 tisuća osoba), ali najveći porast ne bilježi se kod njih.

U proteklih godinu dana najviše je povećan broj osiguranika u djelatnostima povezanim s turizmom (pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane); na kraju ovogodišnjeg svibnja u njima je danas 17,3 tisuće više osiguranika nego prije godinu dana.

U trgovini je na kraju prošlog mjeseca bilo 5300 osiguranika više na kraju istog lanjskog mjeseca, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima ih je za gotovo 4800 više, a u prerađivačkoj industriji za 4 610.

Analiza HZMO-a pokazuje da je u odnosu na prije dvije godine u ugostiteljsko-turističkim djelatnostima broj osiguranika povećan za više od 25 tisuća, a znatno povećanje bilježi se i u građevinarstvu gdje je broj osiguranika u tom dvogodišnjem razdoblju povećan za gotovo 12,2 tisuće (s tim da je od lanjskog svibnja porastao za četiri tisuće).

U odnosu na prije dvije godine broj onih koji zarađuju u prerađivačkoj industriji porastao je za više od 9300.

Komentirajte prvi

New Report

Close