U europskom vrhu po procedurama eksploatacije geotermala

Autor: Josipa Ban , 19. ožujak 2024. u 22:00
Martina Tuschl iz Agencije za ugljikovodike/R. Anić/PIXSELL

Istraživanje i proizvodnja energije iz geotermalnih izvora u Hrvatskoj je regulirano Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Posljednjih je godina u Hrvatskoj otkriven nevjerojatan geotermalni potencijal. Zahvaljujući podacima i analizama Agencije za ugljikovodike geotermalni potencijal dokazan je u približno 200 bušotina, otkrila je Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju u Agenciji za ugljikovodike.

Rekla je i da je trenutno izdano 28 istražnih dozvola za istraživanje potencijala geotermalnih bušotina. Visina investicije u istraživanje pak, objasnila je, ovisit će o dubini bušotine te će biti skuplja ako je bušotina dublja i jeftinija ako je plića. Cijena istražne bušotine iznosi između 10 i 15 milijuna eura.

Istraživanje i proizvodnja energije iz geotermalnih izvora u Hrvatskoj je regulirano Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, potom Uredbom o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te s još nekoliko pravilnika.

“Iako to možda izgleda zastrašujuće Hrvatska je u EU percipirana kao zemlja koja istraživanje i eksploataciju geotermalne energije ima vrlo dobro uređeno”, ističe Tuschl. Dodaje i da je u Hrvatskoj jako dobro uređena procedura nadmetanja za istraživanje geotermalnih potencijala.

“Kada investitor provede sve aktivnosti vezane uz istraživanje automatski dobiva i dozvolu za pridobivanje, odnosno može biti siguran da će investiciju moći odvesti u eksploatacijsku fazu”, ističe Tuschl.

Navodi i da geotermalna energija ima vrlo veliki potencijal u toplinarstvu, posebno u lokalnoj zajednici te gradovima koji imaju centralne toplinske sustave.Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja u Hrvatskoj je financirana iz NPOO- i to s 55 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

Organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close