Dubinsko snimanje Uljanika: U data roomu i treći ulagač, njemački brodograditelj?

Autor: Marija Brnić , 07. siječanj 2019. u 06:45
Neizvjesna sudbina škvera/Duško Marušić/PIXSELL

Do ulaska strateškog partnera u Uljanik trebat će iznaći najmanje 150 milijuna kuna.

Još deset dana potencijalni ulagači obavljat će dubinsko snimanje pulske brodograđevne grupacije Uljanik.

Prvi je u data-room ušao Brodosplit koji nastupa u partnerstvu s talijanskim Fincantierijem, a ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da je drugi interesent australska grupacija Scenic, čiji vlasnik Glen Moroney u srijedu stiže na razgovor u Ministarstvo gospodarstva.  Neslužbeno se čuje da bi ovaj tjedan u pulski data-room trebali bi doći i predstavnici jednog njemačkog brodogradilišta, a ministar Horvat najavio je i da očekuje dolazak predstavnika ukrajinskog Smart holdinga.

Bez obzira na stanje i okolnosti, posebice u 3. maju u kojemu je po prijedlogu Fine pokrenut postupak otvaranja stečajnog postupka, Horvat je i dalje optimističan. Od predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića u petak je Horvat, kako je izjavio, dobio uvjeravanje da će oba investitora koja su trenutno u data-roomu nakon dubinskog snimanja 25. siječnja stići i s konkretnim ponudama, te da su oba spremni sudjelovati u privremenom financiranju do početka realizacije programa restrukturiranja. 

Drugim riječima, potencijalni partner bi i prije nego njegova ponuda bila u cijelosti prihvaćena trebao ući u aranžman s vlastitim učešćem, a što bez uključivanje države s nekim jamstvom za slučaj da se ugovor na koncu ne zaključi opet nije realno očekivati.

Budući da program restrukturiranja treba proći ocjenjivanje i potom pregovore države i odabranog partnera, a nakon toga i postupak odobravanja od Europske komisije, do ulaska strateškog partnera trebat će, kako i sam Bulić kaže, dva do tri mjeseca. Do tada potrebno je iznaći najmanje 150 milijuna kuna kako bi se premostilo teško razdoblje, posebice u 3. maju u koji će danas ući izabrani privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković.

On bi u narednih 15 dana trebao utvrditi ispunjava li riječko brodogradilište sve uvjete za otvaranje stečajnog postupka i o tome izvijestiti riječki trgovački sud. Ključno za njegovo izvješće bit će postojanje ponuđača za restrukturiranje Uljanik grupe ili još važnije za preuzimanje 3. maja.

Zasad sve upućuje da će u konačnici natjecanje biti za 3. maj, iako ministar Horvat nastoji uvjeriti kako je podjednak interes ulagača i za grupu i za 3. maj. Iz Vlade, pak, već neslužbeno šalju signal da će se preferirati ponudu za cijeli "paket". 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Što misle, ako se čovjek zove Moroney da je mo-ron pa će mu podmetnuti propalo brodogradilište?! Svaki ozbiljan igrač zna napraviti svoj due diligence, a da imamo ministre s minimumom profesionalne etike, oni bi sve dopustive podatke iz tih snimanja objavili, pa da cijela javnost zna na čemu je. Nema poslovnih tajni kada se nešto sanira novcem sviju nas, ali ima političara koji bi samo spinali od izbora do izbora, i svim silama zamagljivali svoje stvarne rezultate, koji su jednaki nuli.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da zvijeri sakriju tragove…. https://kamenjar.com/hoce-li-ikada-itko-kazneno-odgovarati-za-propast-uljanika/

Dug Uljanika 3. maju za pozajmicu i dalje je nepromijenjen, 523 milijuna kuna

Na razini grupe, prema nerevidiranom konsolidiranom financijskom izvješcu, prihodi su prepolovljeni u usporedbi s lanjskim razdobljem, iznosili su 406,5 milijuna kuna, pri cemu su prihodi od prodaje bili 318,7 milijuna kuna. Grupacija je ostvarila operativni gubitak u iznosu od 28,6 milijuna kuna, a neto gubitak za prvi kvartal iznosi 41,6 milijuna.

Sam Uljanik d.d. bilježi pozitivan financijski rezultat, 21,3 milijuna kuna i ukupnim prihodima od 359,5 milijuna

New Report

Close