U 2 minute dobili čak 546 prijava iz svih krajeva Hrvatske, i tvrde: ‘Sustav  funkcionira!’

Autor: Suzana Varošanec , 13. srpanj 2020. u 16:12
FOTO: Pixabay

Program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi od 2014.  te je do sad osigurao oko 110 milijuna kuna za kupnju 3.500 novih vozila.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  (FZOEU)  danas je u 9 sati započeo sa zaprimanjem prijava građana za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. U nepune dvije minute, zaprimljeno je, kako navode, čak 546 prijava od čega se 470 odnosi na električna osobna vozila.
„Ove brojke pokazuju značajan interes građana za e-mobilnost, što smatramo dobrim znakom“, komentirali su iz Fonda.
Za energetski učinkovita vozila su ove godine osigurali ukupno 44 milijuna kuna, a oba poziva kako onaj za građane tko i onaj za tvrtke su se zatvorili u rekordnom roku.
„Na ta dva poziva ukupno je zaprimljeno 853 prijave što je jasan signal da kao društvo počinjemo težiti transformaciji prometa. Za ovu mjeru bi u nadolazećem razdoblju stoga trebalo osigurati još veća sredstva, ali i dodatne poticajne mjere.”, najavili su iz Fonda.
Program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila FZOEU provodi od 2014.  te je do sad osigurao oko 110 milijuna kuna za kupnju 3.500 novih vozila. Program sufinanciranja je ove godine  izmijenjen te je maksimalni iznos poticaja za električna vozila iznosio 70.000 kuna, a sufinanciranje električnih bicikala su mogle dobiti samo pravne osobe, u čiji program poticaja su uključena i vozila na vodik.

Kako navode, najveća novost bila je izmjena načina prijave, odnosno zbog digitalizacije potaknute situacijom s koronavirusom, za sredstva su se i građani i pravne osobe mogli prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda, dok su javni pozivi objavljivani ranije, kako bi zainteresirani prijavitelji mogli na vrijeme izraditi svoj korisnički račun i pripremiti dokumentaciju prije službenog početka zaprimanja prijava.
“Interes za poticaje je doista bio velik, te će sigurno biti onih koji će biti nezadovoljni jer se nisu stigli prijaviti, što samo dodatno pokazuje kako je potražnja za električnim vozilima veća od ovogodišnjeg izdašnog Fondovog budžeta”, stoji u njihovoj objavi u kojoj ističu i da  su napravili sve kako bi online prijava dobro funkcionirala. odnosno pojašnjavaju da se sustav za e-prijavu nalazi na posebnom serveru te je programiran da omogući prijavu od 9 sati i tu mogućnost automatski ukloni nakon što vrijednost zaprimljenih zahtjeva prijeđe dostupan budžet.
“Da sustav funkcionira, pokazuje i velik broj uspješno prijavljenih iz svih krajeva Hrvatske. Na javni poziv namijenjen građanima prijavilo se 546 korisnika, a na onaj namijenjen pravnim osobama njih 307. Podsjećamo, za kupnju eko vozila su i tvrtke i građani mogli dobiti do 40% bespovratnih sredstava, odnosno od 5 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila. I dok su građani mogli sufinanciranje dobiti samo za jedno novo vozilo, koje u vlasništvu moraju imati barem 2 godine, tvrtke su ih mogle kupiti i više, ali iznos sufinanciranja nije mogao prelaziti 400.000 kuna”, poručuju iz FZOEU.
Komentirajte prvi

New Report

Close